Έργα 600 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική έχουν δρομολογηθεί από την ΕΥΔΑΠ ως «αντίδοτο» στα πρόστιμα που τρώει η χώρα μας για την έλλειψη αποχέτευσης στους οικισμούς Ραφήνας, Αρτέμιδας και Νέας Μάκρης. Η μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 91/271/ΕΚ έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα πρόστιμα που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 23,3 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο πληρώνονται 4,8 εκατ. σε πρόστιμα, τα οποία και θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν τα απαραίτητα έργα.

Τα έργα αφορούν την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης, μήκους που θα φτάσει τα 900 χλμ.

στα επόμενα χρόνια, σε όλη την Ανατολική Αττική από τον Μαραθώνα ως τον Δήμο Σαρωνικού (Σαρωνίδα, Ανάβυσσος κλπ). Η επένδυση στα νέα δίκτυα, που είναι συγχρηματοδοτούμενη σε ποσοστό 90%, αφορά 251.400 κατοίκους (σε ισοδύναμο πληθυσμό). Στην περιοχή θα δημιουργηθούν τρία νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), ενώ θα είναι πλέον εφικτή η σύνδεση του αποχετευτικού συστήματος της Βόρειας Ανατολικής Αττικής με την υπόλοιπη Αττική.

«Όταν σκεφτόμαστε ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να σκεφτόμαστε καθαρό νερό. Καθαρό νερό που πίνουμε. Καθαρό νερό που κολυμπάμε. Και πίσω από όλα αυτά είναι η ΕΥΔΑΠ» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στην οποία σκιαγραφήθηκαν οι άμεσες δράσεις και οι προτεραιότητες της ΕΥΔΑΠ για το επόμενο διάστημα.

Ως το τέλος του 2019 οι διαγωνισμοί για τα 3 νέα ΚΕΛ και τα δίκτυα

Όσον αφορά την πορεία των έργων, τα έργα κατασκευής αποχετευτικού δικτύου σε Γλυκά Νερά  και Παιανία, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάιο και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται μέχρι το 2021. Ακολουθούν τα έργα ανάπτυξης δικτύου, μήκους περίπου 180 χλμ. στο Δήμο Παλλήνης, προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ, που είναι σε φάση ανάδειξης αναδόχου. Σε φάση διαμόρφωσης των τευχών δημοπράτησης είναι τα έργα σε Ραφήνα και Δήμο Μαραθώνα, που εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν και τρία νέα ΚΕΛ (ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων- Αρτέμιδας, ΚΕΛ Μαραθώνα και ΚΕΛ Σαρωνικού), μαζί με τα αντίστοιχα δίκτυα, συνολικού προϋπολογισμού 479 εκατ. ευρώ. Το τρίτο Κέντρο, αυτό του Σαρωνικού δεν έχει ακόμα χωροθετηθεί, διαδικασία που βρίσκεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον Δήμο.

Μετά την ένταξη των τριών έργων στο τρέχον ΕΣΠΑ, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης. Αυτά, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τόσιος, είναι έτοιμα, μένει όμως να δημιουργηθούν νέα τεύχη για την Αρχαιολογία. Η συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία προχωρά, προκειμένου τα τεύχη να οριστικοποιηθούν και να βγουν οι προκηρύξεις των διαγωνισμών. «Θεωρούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα οι διαγωνισμοί θα έρθουν στον αέρα και δε θα τεθεί θέμα να προλάβουμε το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το 2023» διευκρίνισε, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα τεύχη θα έχουν ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός θα προχωρήσει. «Θεωρούμε ότι πρέπει μέχρι το τέλος του 2020 να έχουμε ανάδοχο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν προβλέπονται αυξήσεις στα τιμολόγια – Προσπάθεια μείωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στοίχημα αποτελεί για την εταιρεία και το συμμάζεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δείχνουν μεν να βαίνουν μειούμενες, αλλά ο περιορισμός τους αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Μεγάλο μερίδιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους αναζητείται ανά περίπτωση λύση για την εξόφλησή τους.

Όπως αναγράφεται στην έκθεση που συνόδευσε τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2019, κατά την προαναφερθείσα περίοδο, «συνεχίστηκε η επίμονη και διαρκής προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για  τη μείωση  των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ και την αποτροπή συσσώρευσης νέων».  Στις 30 Ιουνίου 2019, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανήλθαν σε 19,7 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ποσά για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2018 είχαν ανέλθει σε 29,6 εκ. ευρώ.

Συνολικά τρεις Δήμοι εξόφλησαν ολοσχερώς τις συμβάσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν υπογράψει, ενώ για δυο Δήμους κινήθηκαν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για  οφειλές συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις από τους ΟΤΑ το Α’ Εξάμηνο του 2019 ανήλθαν  σε 24,3 εκατ. ευρώ. Από τέσσερις από τους μεγαλύτερους οφειλέτες Δήμους, εισπράχθηκαν συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης που είχαν κινηθεί το 2018 και της Σύμβασης Παραλαβής Δικτύου του Δήμου Σαλαμίνας.

Χαρακτηριστική για την συντονισμένη προσπάθεια εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης είνια η περίπτωση των Μεγάρων, όπου εξετάζεται η εκχώρηση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ προς διαχείριση.

Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σαχίνης, έκανε λόγο για «εύλογη τιμολόγηση», η οποία και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει.

Εξάμηνη παράταση σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο

Όπως ανακοινώθηκε από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, ενόψει της ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητάς της, παρατείνεται σε συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο η υφιστάμενη σύμβαση για έξι μήνες, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις. Η προαναφερθείσα συμφωνία θα τεθεί για επικύρωση στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

«Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε πολύ καλό κλίμα και πιστεύουμε σε λίγους μήνες να έχει κλείσει η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ελληνικού δημοσίου» επισήμανε ο κ. Σαχίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ξεκαθαρίστηκε δε, όσον αφορά τη συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ότι, με απόφαση του ΣτΕ, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κατέχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Αυτό το ποσοστό κατέχει σήμερα το Υπερταμείο, ενώ υπό την ομπρέλα του το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ένα επιπλέον 11% της ΕΥΔΑΠ.

«Κάποια στιγμή, και δεν είναι πάνω σ’ εμάς αυτό πότε θα γίνει, υπάρχει η πιθανότητα, το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τη συμμετοχή του 11%. Δεν ξέρουμε τί άλλο θέλει να κάνει ο βασικός μέτοχος, αλλά δεν έχουμε ακούσει κάτι πάνω στο θέμα, να πάει αλλού η Διοίκηση, αλλά δεν είναι κάτι που το βλέπω κι εγώ πιστεύω ότι αν αυτή η Διοίκηση κάνει καλή δουλειά, δεν θα υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε άλλη σκέψη» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.

Δεν υπάρχει θέμα λειψυδρίας στην Αθήνα

Όπως επισημάνθηκε από τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χάρη στα έργα που έχουν ως σήμερα υλοποιηθεί και στους ταμιευτήρες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου και Ευήνου, έχει εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα λειψυδρίας στην Αθήνα. Παρόλα αυτά οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του νερού.

Επίσης, μέσω των ΚΕΛ, εξασφαλίζεται η ανακύκλωση των λυμάτων, καθώς η λάσπη που παράγεται από τη διαδικασία ξεραίνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ύλη καύσης. Αυτή χρησιμοποιείται σε τσιμεντοβιομηχανίες για ύλη καύσης. Παράγεται ακόμη νερό, τέτοιας ποιότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Ήδη εξετάζεται η αξιοποίηση αυτού του νερού γαι άρδευση από τα ΚΕΛ που κατασκευάζονται στην Ανατολική Αττική.

Ουσιατικά, βασικό κριτήριο πλέον για την χωροθέτηση των ΚΕΛ αποτελεί η δυνατότητα της επαναχρησιμοποιήσης του νερού γαι τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο η άρδευση, αλλά και αστικές χρήσεις όπως τα σιντριβάνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξετάζεται ακόμη -αν και δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση- η αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας, προκειμένου αυτό να επαναχρησιμοποιείται και να διοχετεύεται κάπου για άρδευση. Για να γίνει αυτό, πρέπει το νερό να επιστρέφει στη Σαλαμίνα, διαδικασία η οποία συνεπάγεται προφανώς κάποιο κόστος, το οποιό και βρίσκεται σήμερα στο μικροσκόπιο της νέας διοίκησης της εταιρείας.

Ισχυρές συμμετοχές στον διαγωνισμό για την Ψυτάλλεια

Όσον αφορά τον διαγωνισμό, που είχε ξεκινήσει προεκλογικά και συνεχίζεται, οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες είναι τρεις: ΑΚΤΟΡ ΑΤΕ-ΑΒΑΞ ΑΕ-ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΔΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΤΕΡΝΑ-ΣΟΥΕΖ ΙΝΤΕΡΝΑΤΙΟΝΑΛ και ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της ανάλυσης και αξιολόγησης των τεχνικών προδιαγραφών, ενώ το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών ακολουθεί στο επόμενο στάδιο. Το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ ευρώ και αφορά χρονικά διάστημα 4 ετών. Η υφιστάμενη σύμβαση λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.