«Είμαστε στην διάθεση της Κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να αναπτύξουμε συστηματική συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Την Τρίτη οι κ.κ. Πετρίδης και Κουμουτσάκος επισκέφθηκαν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ενημερώθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής τόσο για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθεί στον τομέα της μετανάστευσης. Παράλληλα επισκέφτηκαν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω ότι η προάσπιση των συνόρων της χώρας μας αποτελεί για μας κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα και για αυτό ακριβώς προχωράμε στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος ώστε η προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του να γίνει πιο αποτελεσματική. Στη σημερινή συγκυρία όταν η Τουρκία επιμένει στην συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας η συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στον κρίσιμο τομέα της θαλάσσιας επιτήρησης είναι αναγκαία».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως: «Ήταν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμενικό Σώμα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο τα τελευταία χρόνια λόγω του μεταναστευτικού, στην πιο δύσκολη περιοχή παγκοσμίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελληνικές και Κυπριακές αρχές είναι σε διαβούλευση, και συνεργασία. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν πλήρη εικόνα του μεταναστευτικού και των παραμέτρων για την επιτήρηση των συνόρων και ενίσχυση των Λιμενικών Σωμάτων».

Τέλος ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι: «Ελλάδα και Κύπρος αναπτύσσουν αμοιβαία γνώση και κατανόηση στον κρίσιμο αυτό τομέα. Η γνώση και η εμπειρία θα εξαχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να γνωρίζουν οι εταίροι μας ότι είναι οι πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη δημιουργούμε την κρίσιμη μάζα ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε στην Ε.Ε. την γνώση που απαιτείται για μια ρεαλιστική λύση αυτού του τόσο σύνθετου ζητήματος».