Επανάληψη των εκρηκτικών γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008 που σημάδεψαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, φοβούνται οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. μετά την απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη χορήγηση άδειας και το ενδεχόμενο επιδείνωσης της υγείας του από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας.

Ο αντιεξουσιαστικός χώρος «βράζει», είναι συσπειρωμένος και έτοιμος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να προχωρήσει σε μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων σε στόχους όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Αλλωστε, στον σχεδιασμό της εντατικοποίησης των αυστηρών μέτρων κυριαρχεί η εκτίμηση ότι τα «καθιερωμένα» επεισόδια στα Εξάρχεια δεν θα περιοριστούν σε σποραδικές επιθέσεις με μολότοφ εναντίον διμοιριών: εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερου βεληνεκούς και ότι θα έχουν έντονες διαστάσεις.

Οι φόβοι των Αρχών έχουν «χτυπήσει» ακόμα και την πόρτα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καθώς δεν αποκλείεται, όπως λένε, «η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να ενεργοποιήσει πυρήνες τρομοκρατικών οργανώσεων». Δεν αποκλείουν, με λίγα λόγια, κλιμάκωση των επιθέσεων σε δικαστικούς, αστυνομικούς ή άλλους στόχους. Η οργανωμένη και αιφνιδιαστική επιδρομή με σφυριά και βαριοπούλες ομάδας περίπου 30 κουκουλοφόρων στη Βαλαωρίτου και τη Βουκουρεστίου άφησε σκηνικό χάους από τις διαλυμένες τζαμαρίες περισσότερων από δεκατριών εμπορικών καταστημάτων και αποτέλεσε για τους αρμόδιους το πρώτο μήνυμα για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, όταν μάλιστα είχε προηγηθεί η επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Προχθες το πρωί, την κατεστραμμένη ζώνη επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με καταστηματάρχες και υπογράμμισε με νόημα: «Δεν γίνεται να είμαστε όμηροι 30 τραμπούκων. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Δεν είναι δυνατόν ο ιστορικότερος εμπορικός δρόμος της Αθήνας να είναι κατεστραμμένος». Και πρόσθεσε: «Είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι τέτοιες εικόνες, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα σταματήσουμε να βλέπουμε».

Εκπέμποντας στο δικό του μήκος κύματος το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιορίστηκε στο να καταφερθεί εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι «μετεωρίζεται από τη λασπολογία στην τρομολαγνεία και τον απύθμενο λαϊκισμό». Nωρίτερα, στην υπόθεση είχε παρέμβει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία ζήτησε να μελετήσει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Βόλου, με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα του πολυϊσοβίτη της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας, καθώς και τον ιατρικό του φάκελο και την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής. Η ανώτατη εισαγγελέας, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, θα αποφασίσει για το ενδεχόμενο αναίρεσης κατά του βουλεύματος, ενώ από την πλευρά του ο κρατούμενος μόλις πληροφορήθηκε ότι οι δικαστές είπαν «όχι» και στο νέο αίτημά του διαμήνυσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας «μέχρι τη δικαίωση, μέχρι το τέλος».

Οι δηλώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ζυγαριά των δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν το απορριπτικό βούλευμα μέτρησαν, όπως προκύπτει από το σκεπτικό τους, παλαιότερες δηλώσεις του Κουφοντίνα, ο οποίος είχε πει «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει τον δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα».

Οι επίμαχες δηλώσεις, κατά την κρίση των δικαστών, «παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μιας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη».

Και συνεχίζουν αναφέροντας: «Ενδεικτικό δε στοιχείο της προσωπικότητας του εν λόγω καταδίκου είναι η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολιτικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα – πολιτικού κρατουμένου».