Η πρωτοφανής προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου, που έχει ως στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν, έγινε μέσω μηνύματος που ανάρτησε την Κυριακή στο Twitter.

Παράλληλα, με άλλο tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε εκ νέου στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και κάλεσε τους Κούρδους να μην προκαλέσουν την Τουρκία.

Αρχίζει η αποχώρηση από τη Συρία, ενώ θα χτυπάμε σκληρά τις ελάχιστες εναπομείνασες δυνάμεις του ISIS και από πολλές κατευθύνσεις. Θα επιτεθούμε ξανά από την υπάρχουσα κοντινή βάση, αν επανεμφανιστεί. Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία εάν χτυπήσουν τους Κούρδους. Δημιουργία ασφαλούς ζώνης 20 μιλίων…

Επίσης, δεν θέλουμε οι Κούρδοι να προκαλούν την Τουρκία. Ρωσία, Ιράν και Συρία έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ για την καταστροφή του ISIS στη Συρία – φυσικοί εχθροί. Και εμείς έχουμε επίσης επωφεληθεί αλλά είναι τώρα η ώρα να φέρουμε πίσω στην πατρίδα τους στρατιώτες μας. Σταματήστε τον ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Η αναγγελία του Τραμπ, τον Δεκέμβριο, ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση στην Αγκυρα, όμως έφερε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική».