Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,  ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO  Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, εγκαινίασαν χθες Τρίτη στον Πύργο του Πειραιά, τις νέες κοινωνικές δομές αστέγων: το νέο Υπνωτήριο  και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Πειραιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι χώροι παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Πειραιά και η κατασκευή, η διαμόρφωση, ο εξοπλισμός, καθώς και η λειτουργία τους, εξασφαλίστηκαν  με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής μέσω ΕΣΠΑ.  Οι δομές αυτές περιλαμβάνουν 65 νέες κλίνες (που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες 65 και ανέρχονται πλέον σε 130 κλίνες), χώρους εστίασης, καθαριότητας για φαγητό, μπάνιο και καθαρά ρούχα. Παρέχονται επίσης πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καθώς  και προγράμματα εκπαίδευσης, σεμιναρίων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων,  με στόχο την κοινωνική επανένταξη  των αστέγων.

Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νέες κοινωνικές δομές, λέγοντας ότι δεν  μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης αυτών των δομών, η ανάγκη στέγασης και σίτισης συνανθρώπων μας στην πόλη και στην χώρα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με άλλους φορείς  της πόλης δήλωσε την ικανοποίησή  του, γιατί – όπως είπε – «έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί η Περιφέρεια, ο Δήμος, η ΚΟ.Δ.Ε.Π.,  η Μητρόπολη, ο Ολυμπιακός και ιδιώτες, ένα «δίχτυ» προστασίας για τους συνανθρώπους μας». Με την ένωση δυνάμεων – πρόσθεσε – καταφέρνουμε αρκετά πράγματα, χωρίς φυσικά να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στο νέο Υπνωτήριο και στο Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων που με τις επεκτάσεις του Ομίλου για την UNESCO  Πειραιώς και Νήσων,  διαθέτουν  130 κρεβάτια και μαζί με τα 38 κρεβάτια του Ξενώνα Αστέγων του Δήμου Πειραιά, ανέρχονται πλέον περίπου στα 170 κρεβάτια, που είναι ένας σημαντικός αριθμός. Επεσήμανε ένα κρίσιμο πρόβλημα που αφορά στην άρνηση ορισμένων αστέγων να ενταχθούν στις δομές φιλοξενίας, για να έχουν όλες τις παροχές που προσφέρουν, παρά τις προσπάθειες να τους πείσουν  κοινωνικοί λειτουργοί και οι  αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί  η δεκαετής περίπου κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και να βγούμε  από  τα αδιέξοδα, ώστε να μπορέσει η κεντρική διοίκηση, το κράτος  με την όποια του μορφή,  να προσφέρει στους ανθρώπους δουλειές για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς.

Επεσήμανε ακόμη ότι το Κέντρο Αστέγων προϋπήρχε και με την «άριστη συνεργασία που έχουμε επιτύχει,  το ενισχύσαμε», προσθέτοντας ότι στην κρίση  όλοι είναι ευαίσθητοι και αυτό που μετράει είναι η ανθρωπιά, γιατί – όπως είπε – το θέμα δεν είναι να είσαι καλός Δήμαρχος, το θέμα είναι να είσαι καλός άνθρωπος.

Όσον αφορά στο θέμα των προσφύγων,  υπογράμμισε ότι ο  Δήμος Πειραιά κάνει τη δική του δουλειά,  επισημαίνοντας  ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν διλήμματα  ότι είσαι κοντά στον πρόσφυγα και δεν είσαι κοντά στον Έλληνα. Ή είσαι άνθρωπος για όλους ή  δεν είσαι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της UNESCO  Πειραιώς και Νήσων, την Πρόεδρο της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κυρία Κορίνα Λαουλάκου, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Κούβαρη για την παρουσία τους και τη συμβολή τους, καθώς και την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα  Δούρου, και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη για την εξαιρετική και  πολυεπίπεδη συνεργασία, κάνοντας λόγο για το τρίπτυχο: Περιφέρεια – Δήμος –  UNESCO, καθώς  τα χρήματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, ευχαρίστησε τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας που με την παρουσία της τιμά όπως είπε και την εκδήλωση και την πόλη. Προανήγγειλε δε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρευρεθεί στην τελετή των Θεοφανείων  στον Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς το πολύ σημαντικό γεγονός.

Ο κ. Μαρωνίτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πειραιά  για την άριστη συνεργασία και για την παραχώρηση των  χώρων  του Πύργου, για τη διαμόρφωσή τους σε δομές φιλοξενίας αστέγων,  καθώς και τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.