Τους σχεδιασμούς τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων παρουσίασαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, που βρέθηκαν σε συνέδριο στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα οποία συνέταξε η Goldman Sachs, θα υπάρξει επιτάχυνση των ρυθμών αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα επόμενα τρίμηνα, αλλά και νέες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ειδικότερα, οι κινήσεις ανά τράπεζα, όπως παρουσιάστηκαν από τα στελέχη τους, είναι οι εξής:

1. Eurobank

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, μέσω της συγχώνευσής της με τη Grivalia Properties και της τιτλοποίησης δανείων 7 δισ. ευρώ, η τράπεζα θα μειώσει σημαντικά τους δείκτες καθυστερήσεων.
Το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε είναι το εξής:
Πρώτο τρίμηνο 2019: Αναμένεται να γίνει η τιμολόγηση της τιτλοποίησης και η υποβολή του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στον SSM.
Δεύτερο τρίμηνο 2019: Η συγχώνευση με την Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί Απρίλιο του 2019. Σχεδιάζεται η διάθεση τουλάχιστον του 50% της Financial Planning Services (FPS).
Τέταρτο τρίμηνο του 2019: Η διανομή του ομολόγου mezzanine αναμένεται να γίνει το τέταρτο τρίμηνο. Η διοίκηση διευκρίνισε ότι ενώ αυτό το τμήμα της συναλλαγής δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της FPS, αμφότερες οι συναλλαγές μπορεί να αφορούν τον ίδιο αγοραστή.
Σε ό,τι αφορά το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί για την εν συνεχεία τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε πως αναμένει πως η εσωτερική αξία του ενεργητικού του θα διαμορφωθεί στα 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,05 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούν στο senior ομόλογο και 300 εκατ. ευρώ στο mezzanine.

2. Alpha Βank

Τα στελέχη της τράπεζας σημείωσαν ότι η σχετιζόμενη με την αναβαλλόμενη φορολογία αραίωση (dilution) είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας στην επιτάχυνση της διάθεσης των NPEs.
Και πρόσθεσαν πως υπό αυτό το πρίσμα, αν είναι επιτυχημένο το μοντέλο εταιρικής αναδιάρθρωσης της Eurobank, μπορεί να το αναπαράξει, ώστε να κάνει χρήση των υπερβάλλοντων κεφαλαίων που διαθέτει, χωρίς τον κίνδυνο αραίωσης.
Ως προς την πολιτική προβλέψεων της επόμενης χρονιάς, η τράπεζα ανέφερε ότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου θα πέσει στα επίπεδα του 1,6% – 1,7%.
Τέλος, διευκρίνισε ότι δάνεια λιανικής τραπεζικής ύψους 3 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη.

3. Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει πιο σταδιακά σε σχέση με τη Eurobank.
Προέβλεψε δε πως η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) θα είναι της τάξης του 2% για το 2019-2020.
Σε σχέση με ενδεχόμενες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναφέρθηκε ότι θα προχωρήσει η έκδοση τίτλων Tier 2, προς συμμόρφωση με τους κανόνες P2G.

4. Τράπεζα Πειραιώς

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου σημείωσε ότι αναμένει τις παρατηρήσεις του επόπτη, του SSM, για το σχέδιο μείωσης των NPEs που έχει υποβάλλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Εξάλλου, δήλωσε ότι σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και επιπλέον εργαλεία για την κεφαλαιακή της ενίσχυσης το 2020.
Αναφορικά με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, και οι τέσσερις τράπεζες τόνισαν ότι είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.
Κάποιες δε ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ).
Κάποιες τράπεζες επίσης σημείωσαν ότι η μεταφορά των απαιτήσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.
Οι τιμές-στόχοι που δίνει η Goldman Sachs είναι οι εξής:
Αlpha Βank (Buy): 2,45 ευρώ.
Eurobank: (ουδέτερη): 1,03 ευρώ.
Εθνική (ουδέτερη): 2,76 ευρώ.
Πειραιώς (ουδέτερη): 3,25 ευρώ.