Η Δανία σχεδιάζει να στείλει όλους τους μετανάστες που θεωρεί ανεπιθύμητους σε ένα απομονωμένο νησί, που σήμερα στεγάζει τις εγκαταστάσεις για την έρευνα στις μεταδοτικές ασθένειες των ζώων. «Είναι ανεπιθύμητοι στη Δανία, και θα το αισθανθούν» έγραψε στο Facebook η υπουργός Μετανάστευσης Ινγκερ Στόιμπεργκ.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση και το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα που τη στηρίζει ήρθαν σε συμφωνία για τη φιλοξενία ως και 100 αλλοδαπών στο Νησί Λίντχολμ. Πρόκειται για μετανάστες που έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα ή για αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί αλλά δεν μπορούν να επιστραφούν στην πατρίδα τους.

Το νησί βρίσκεται στη θάλασσα της Βαλτικής, έχει εμβαδόν 68 στρέμματα και απέχει 3 χλμ. από την κοντινότερη ακτή. Οι μετανάστες που θα σταλούν εκεί θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν καθημερινά το παρόν στο κέντρο του νησιού και θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης αν δεν το κάνουν.

«Θα μειώσουμε τα δρομολόγια του φέρι μποτ όσο το δυνατόν περισσότερο» δήλωσε εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος. «Θα κάνουμε την πρόσβαση στο νησί όσο πιο δύσκολη και πιο ακριβή μπορούμε».

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα γίνουν μετατροπές στις εγκαταστάσεις του νησιού για να αρχίσουν να φιλοξενούν αλλοδαπούς από το 2021 και το όλο εγχείρημα θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ τα πρώτα τέσσερα χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Γένσεν, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε ότι το νησί δεν θα είναι φυλακή, αλλά όποιος σταλεί εκεί θα πρέπει να κοιμάται κάθε βράδυ στο νησί.

Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε πρόσφατα ότι ο στόχος της κυβέρνησης όταν θα δέχεται πρόσφυγες από τώρα και στο εξής δεν είναι να τους εντάσσει στη δανέζικη κοινωνία αλλά να τους φιλοξενεί έως ότου θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. «Δεν είναι εύκολο να ζητήσουμε από τις οικογένειες να φύγουν αν έχουν εγκατασταθεί εδώ. Αλλά είναι το ηθικά σωστό. Δεν πρέπει να μετατρέπουμε τους πρόσφυγες σε μετανάστες» είπε.

Το περασμένο καλοκαίρι η Δανία απαγόρευσε την κάλυψη του προσώπου, μέτρο που ονομάστηκε «Οχι στην μπούρκα», διότι θεωρήθηκε «μη δανέζικη συνήθεια». Μέχρι το τέλος του έτους, το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει νόμο που θα απαιτεί από τους μετανάστες που λαμβάνουν τη δανέζικη υπηκοότητα να κάνουν χειραψία με τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή πολιτογράφησης – επειδή μερικοί μουσουλμάνοι επιμένουν ότι δεν μπορούν να κάνουν χειραψία με άτομα του άλλου φύλου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η χειραψία είναι βασική «δανέζικη αξία».

Η Λουίζ Χολκ, υποδιευθύντρια του Δανέζικου Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε στους «New York Times» ότι η οργάνωσή της θα παρακολουθεί την κατάσταση στο Νησί Λίντχολμ «πολύ στενά», μήπως υπάρξουν τυχόν παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Λαϊκού Κόμματος για το νησί επετεύχθη ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον ετήσιο προϋπολογισμό της Δανίας. Κάθε χρόνο, το Λαϊκό Κόμμα απαιτεί περιορισμούς στους μετανάστες ή στους πρόσφυγες με αντάλλαγμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα σπρώξει τη νομοθεσία για τη μετανάστευση στα όρια των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ειπωθεί με ακρίβεια αν τα όρια αυτά θα ξεπεραστούν στο Νησί Λίντχολμ και αν η παραμονή των μεταναστών σε αυτό συνιστά παράνομη στέρηση της ελευθερίας τους.

Το σχέδιο για το Νησί Λίντχολμ εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης να αναγκάζει τους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί να εγκαταλείπουν τη χώρα κάνοντάς τους τη ζωή αφόρητη.

Η Δανία δεν δίνει άδεια εργασίας στους αιτούντες άσυλο με «λερωμένο» ποινικό μητρώο. Στους αιτούντες που απορρίπτονται και δεν μπορούν να απελαθούν παρέχεται στέγη, χωρίς όμως τη δυνατότητα να μαγειρεύουν μόνοι τους τα γεύματά τους, τροφή και ένα χαρτζιλίκι της τάξης του ενός ευρώ την ημέρα το οποίο παρακρατείται αν δεν συνεργάζονται με τις Αρχές.

Πολλοί αλλοδαποί των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί δεν μπορούν να απελαθούν στην πατρίδα τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους ή απλώς επειδή η χώρα τους αρνείται να τους δεχθεί πίσω. Εκατοντάδες παραμένουν σε δύο κέντρα φιλοξενίας ατόμων προς απέλαση και αρνούνται να φύγουν, το οποίο αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί ότι θα διώξει από τη χώρα από όσους δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμένουν σε αυτήν. Μερικοί παραμένουν στη Δανία για περισσότερο από μια δεκαετία, παρά τη σταθερή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ανεξάρτητη έρευνα από πρώην διευθυντή φυλακής που σήμερα εργάζεται για την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Helsinki Citizens’ Assembly βρήκε ότι οι συνθήκες σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας ατόμων προς απέλαση ήταν παρόμοιες με εκείνες σε ορισμένες φυλακές ή χειρότερες.