Νέες αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις γεωτρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο άφησε ο τούρκος πρόεδρος, την ώρα που η Άγκυρα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους και χωρίς πολλά περιθώρια να αντιδράσει.

Παρά το γεγονός πως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι απειλές της Άγκυρας τόσο προς τον αμερικανικό κολοσσό που διενεργεί από γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 όσο και προς την Ελλάδα και την Κύπρο θα μείνουν στα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν δράττεται της ευκαιρίας και επαναφέρει συνεχώς το θέμα στην κορυφή της ατζέντας, ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας που επικρατεί στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ολοκλήρωση σημαντικής φάσης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές».

«Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με την Hurriyetdailynews.

Αναλυτές μάλιστα, στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, καθώς η χώρα μας επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Στο μεταξύ, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream» για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Για εμάς η Ρωσία είναι ένας φίλος που μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη συνεργασίας και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου» είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως «η συνεργασίας μας με τον Πούτιν και τον ρωσικό λαό θα προσδώσει μεγαλύτερα έργα».

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι το δυσκολότερο μέρος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν τα δύο μέρη δεν είχαν εμπιστοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογο του για την «πολιτική βούληση και το κουράγιο», καθώς και το τουρκικό κοινοβούλιο για το άμεσο πράσινο φως στον αγωγό. «Ο TurkStream συμβαδίζει πλήρως με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας» υπογράμμισε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι «σχέδια όπως ο TurkStream δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός»

O TurkStream θα συνδέσει άμεσα τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία με το τουρκικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και, όπως μάλιστα δήλωσε και ίδιος ο Πούτιν, το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη καθιστώντας την Τουρκία κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

[Πηγή φωτογραφίας: Anadolu Agency]