Τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο, παρακολούθησε επί δύο ώρες σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές και πρώην υπουργούς Τασία Χριστοδουλοπούλου και Νίκο Παρασκευόπουλο – σε μια «πολιτική πράξη», όπως είπε ο ίδιος, και «παρέμβαση σε κλίμακα της Ευρώπης», κατά της επώασης του «αυγού του φιδιού».

Κατά την έξοδό του από την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Βούτσης δήλωσε αναλυτικά:

«Υποδηλώνουμε σαφώς την επιμονή μας να μην επωάζεται το αυγό του φιδιού στην Ευρώπη και στη Ελλάδα και την υποστήριξή μας στη δημοσιότητα της δίκης ως κίνητρο για να την παρακολουθούν συμπολίτες μας, την επιμονή μας να στρατευόμαστε μαζί με τους Ευρωπαίους πολίτες στην πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπου καταδικάζονται απολύτως και ζητούν να ληφθούν μέτρα στα ευρωπαϊκά κράτη όλα τα φαινόμενα που συνεχώς αναπαράγονται της ρατσιστικής ξενοφοβικής βίας. Πέρα των δικαστών η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης παίρνει και θα πάρει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των εγγυήσεων του δικαιϊκού μας συστήματος να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

»Η παρουσία μας, εδώ, είναι μία παρούσα πολιτική πράξη και παρέμβαση σε κλίμακα της Ευρώπης, της χώρας μας και υποδηλώνει την απόφασή μας να μην συνεχίζουν να επωάζονται και κάποια στιγμή να σπάσουν όσα βγαίνουν από μέσα από το αυγό του φιδιού».

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης επανέφερε το αίτημα ισχύος της υπουργικής απόφασης του Ιουνίου του 2016, επί υπουργίας Παρασκευόπουλου, με την οποία ορίστηκε το Εφετείο της Αθήνας ως κύριος τόπος διεξαγωγής της δίκης.

Να σημειωθεί ότι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου έχουν οριστεί συνολικά 26 συνεδριάσεις, εκ των οποίων μόνον 7 έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, η διοίκηση του Εφετείου έχει δεσμευτεί να απαλλαγούν τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλες υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να συνεδριάζουν περισσότερες φορές τον μήνα. Όπως αναφέρουν, η διοίκηση του Εφετείου προσανατολίζεται στον προσδιορισμό τουλάχιστον 15 συνεδριάσεων τον μήνα με την έναρξη του νέου έτους, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες οι περισσότερες να διεξάγονται στην αίθουσα του Εφετείου. Η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, με το δικαστήριο να έχει ολοκληρώσει 288 συνεδριάσεις, και τη διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων.