Τον Μισέλ Ζοσεράν, πάλαι ποτέ στέλεχος της Thales – προμηθεύτριας εταιρείας στην υπόθεση με τις φρεγάτες τύπου «S», στην οποία βασικός πρωταγωνιστής είναι μέχρι σήμερα ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, φέρονται τώρα διατεθειμένες να εξετάσουν οι ανακριτικές αρχές. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως, ο Ζοσεράν θα κληθεί να αναπτύξει και ενώπιον των ελληνικών αρχών τους ισχυρισμούς του, υπό μορφή καταγγελιών, στις οποίες είχε προβεί κατά το παρελθόν για μίζες σχετικά με τις φρεγάτες στην ελληνική πολιτική σκηνή, κατά το διάστημα 2002 – 2003. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν άλλωστε συνεκτιμηθεί από τις εγχώριες αρχές, στην έρευνα για τον πρώην υπουργό. Να σημειωθεί ότι ο Ζοσεράν ως πρόσωπο έχει πολλάκις αμφισβητηθεί, και καταδικαστεί ακόμη από τη γαλλική Δικαιοσύνη, ακόμη και από την ίδια την εταιρεία Thales.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκριση καλά κρατεί, με την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο Γιώργο Ευαγγέλου, να αναζητούν τους δρόμους του μαύρου χρήματος, με πλείστα όσα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, προς τη Γαλλία (ο πρώην υπουργός διατηρεί και τη γαλλική υπηκοότητα, διατηρώντας και εκεί λογαριασμούς), το Βέλγιο, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες (η Aegean Blueστην οποία έχει πωληθεί το ακίνητο της Σύρου – που εμπεριέχεται σε δικογραφία στη Βουλή – είναι αμερικανικών συμφερόντων), την Ολλανδία (διατηρεί έδρα η Thales).

Πηγές εκτιμούν ως κομβική τη συνδρομή (προς τους ανακριτές) της κυπριακής Αρχής για το Ξέπλυμα, της ΜΟΚΑΣ, ιδίως ως προς το σκέλος των off shore του άλλοτε αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα, τεθνεώτος, Χαράλαμπου Μπεκατώρου.  

Οι αρχές αδημονούν για τις κινήσεις της Βουλής, η οποία καλείται να εξετάσει τη διάπραξη τυχόν αδικήματος παθητικής δωροδοκίας από τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν μάλιστα ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου επεχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

Το ζευγάρι εμφανίστηκε – όπως λέγεται – οικειοθελώς  ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσία δικηγόρου υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με την επισήμανση ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι του λογαριασμοί στην Ελβετία. Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης, πλην όμως οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεσή τους στους ανακριτές, και παραπλανήθηκαν, βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

 Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να έχει προσπαθήσει να μπλοκάρει και τους λογαριασμούς του στη Γαλλία.

Πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των αρχών, συμπληρώνουν οι πηγές, και από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη που ανέλαβε να διακινήσει το μαύρο χρήμα.