Την πεποίθησή του ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις  και ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η όποια πρόταση δυσπιστίας «δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει». Παράλληλα, χαρακτήρισε παραπλανητική την εικόνα που δίνει η αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ και «λογική ανακολουθία» την προσπάθεια σύνδεσής της με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό News247, ο κ. Σταθάκης είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πως «το επίμαχο θέμα, στο οποίο είναι καταγραμμένη η διαφωνία των δύο εταίρων, έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο, άρα θεωρώ ότι μέχρι τότε είναι απόλυτα ασφαλής η συνέχιση της κυβέρνησης με τη σημερινή δομή. Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει. Από τις 11 Ιανουαρίου και μετά, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά τεκμαίρω ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές».

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τον Μάρτιο, απάντησε πως «είναι πολιτική απόφαση τι θα κάνει, αλλά από διαδικαστική άποψη, δηλαδή με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Στο ζήτημα της ΔΕΗ, σχολίασε πως «ανατρέψαμε πλήρως τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα. Ακυρώσαμε τη «μικρή ΔΕΗ», διατηρώντας το 51% και, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων, όπως προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα. Είναι λογικό, εφόσον εμείς ακολουθούμε ένα σχέδιο που έχει διαφορετικό ορίζοντα και διαφορετική δομή, η αντιπολίτευση να κλιμακώνει τις επιθέσεις της στη ΔΕΗ».

Για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την εξαγορά της εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ,  ο υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τις διεθνείς πρακτικές και μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ.

«Την αποτίμηση της εταιρείας έκαναν δύο εξωτερικοί αξιολογητές, παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τίμημα εξαγοράς. Η τελευταία χρονιά της εταιρείας ήταν, πράγματι, ζημιογόνα. Όμως, άλλες πέντε χρονιές ήταν κερδοφόρες, ενώ και φέτος θα είναι κερδοφόρα. Άρα, η εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι μάλλον παραπλανητική».

Χαρακτήρισε δε, ως λογική ανακολουθία την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συνδέσει το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πρώτον, η διερεύνηση για την εξαγορά της εταιρείας προηγήθηκε έναν χρόνο πριν και δεύτερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων έχει ευρεία δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και σε πληθώρα άλλων βαλκανικών χωρών».