Πέντε πρωτοβουλίες,  με επίκεντρο το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ για το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της από εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας σε εταιρεία προώθησης ενεργειακών υπηρεσιών, ο  γενικός διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της ΔΕΗ κ. Ιωάννης Κοπανάκης, μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης εστιάζοντας σε πέντε σημεία.

Το πρώτο αφορά στην επαναχρησιμοποίηση της ιπτάμενης τέφρας, η οποία παράγεται από την καύση του λιγνίτη στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Έως σήμερα έχει βρει εφαρμογές στην τσιμεντοβιομηχανία, σε ασφαλτοστρώσεις και άλλα δημόσια έργα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κοπανάκη, η ΔΕΗ είχε χρησιμοποιήσει τέφρα και στην κατασκευή του φράγματος της Πλατανόβρυσης. Όπως τόνισε, πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα και κατευθύνσεις από την πολιτεία για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου απόβλητου.

Σχετικά με την τηλεθέρμανση των πόλεων – δηλαδή την παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της επιχείρησης – η οποία εφαρμόζεται ήδη σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ο κ. Κοπανάκης σημείωσε ότι πρέπει να επεκταθεί. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας θα είναι ο καθορισμός του τιμήματος, μετά από διαπραγματεύσεις με την τοπική κοινωνία, ο τρόπος αποπληρωμής και η συνέπεια στις πληρωμές, βάσει των συμβατικών όρων.

 Η καύση απορριμμάτων και πάλι στο τραπέζι

Ο κ. Κοπανάκης, αναφέρθηκε επίσης στην παραγωγή ενέργειας με καύση στερεών αποβλήτων, σε σύγχρονες μονάδες. Οι νέες υποδομές θα μπορούσαν να εγκατασταθούν εκεί όπου σήμερα βρίσκονται παλιοί λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, οι οποίοι αναμένεται σύντομα να κλείσουν. Ωστόσο, το στέλεχος της ΔΕΗ, «στάθηκε» στη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και στο τίμημα της παραγόμενης ενέργειας, το οποίο θα κρίνει και τη βιωσιμότητά τους.

Ακόμη, ο κ. Κοπανάκης μίλησε και για την αποθήκευση ενέργειας, η οποία παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Επανέλαβε μάλιστα το ενδιαφέρον της εταιρείας να συμμετάσχει σε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης και υβριδικών τεχνολογιών αποθήκευσης, όπως εκείνα της ΤΕΡΝΑ στο Αμάρι της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Όσον αφορά στα σχέδια επέκτασης της ΔΕΗ στην ηλεκτροκίνηση,  η επιχείρηση, σε συνεργασία με την πολωνική εταιρεία Solaris Bus & Coach, έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο «προϊόν» με ενεργειακά βιώσιμες συγκοινωνιακές λύσεις και αναζητεί πελάτες σε δήμους ανά τη χώρα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κ. Σπύρος Κιαρτζής, επεσήμανε – μιλώντας στο ίδιο συνέδριο – ότι ο όμιλος στο πλαίσιο των δράσεων για την κυκλική οικονομία επαναχρησιμοποιεί το 25% των 25 εκατ. κυβικών νερού που καταναλώνει τον χρόνο. Επίσης, αξιοποιεί περίπου το 80% των στερεών αποβλήτων.