Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του βουλευτή της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδου σχετικά με την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα αδικήματα του Τύπου, με το σκεπτικό ότι το θέμα αυτό θα επιλυθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Αυτό δήλωση στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου είχε κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία.

Όπως είπε μάλιστα το ζήτημα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των δημοσιογράφων όσο και των πολιτών και των πολιτικών. Ωστόσο, υπήρξε αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ Αθ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Καρράς κατηγόρησαν τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο για «εκφοβισμό και κανιβαλισμό», τονίζοντας ότι το μέτρο του αυτοφώρου ιδίως για περιπτώσεις εξύβρισης και απλής ή συκοφαντικής δυσφήμισης λειτουργεί ως «φίμωτρο» στην ελευθερία του τύπου. Ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού, το οποίο έχει καταθέσει ανάλογη τροπολογία, Σπ. Λυκούδης, τόνισε ότι «υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αντιδράσουμε σε ένα δημοσίευμα που θεωρούμε κακόπιστο». «Έναντι αυτών οι χειροπέδες από την αστυνομία δεν είναι λύση», είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος διερωτήθηκε γιατί το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση δεν προχώρησε στις νομοθετικές αλλαγές που προτείνει τώρα με την τροπολογία ενώ καταλόγισε στην ΝΔ «δύο μέτρα και δύο σταθμά», επικαλούμενος την χρήση των ίδιων ρυθμίσεων από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κατά του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη. Παρείχε δε κάλυψη στον Π. Καμμένο σημειώνοντας ότι δεν λειτούργησε αντίθετα προς την νομοθεσία. Στα επιχειρήματα Κατρούγκαλου απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε υποτίθεται στην εξουσία για να αλλάξει τα κακώς κείμενα».

«Η λογική μιας κυβέρνησης δεν είναι να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση αλλά να κυβερνά», υπογράμμισε.