Επιφυλάξεις για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου αλλά και για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, εκφράζουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times.

«Ο Μιχάλης Καλογήρου αποτελούσε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και πριν να τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης» γράφουν οι FT.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος Μιχάλης Καλογήρου, είχε εκπροσωπήσει μέλος μιας αναρχικής ομάδας ενώ σημειώνεται ότι «στο παρελθόν έχει συγκρουστεί και με το δικαστικό σώμα του οποίου τώρα προΐσταται, επιτιθέμενος στους δικαστές για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον αναρχικό πελάτη του αλλά και για τον αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ο οποίος τελικά ανετράπη».

Οι Financial Times επισημαίνουν ακόμη ότι μια από τις πρώτες προκλήσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης θα είναι το αν θα αντιμετωπίσει την αναρχική ομάδα του Ρουβίκωνα. «Οι ενέργειες της ομάδας που γίνονται ανεκτές από την αστυνομία και η διαφαινόμενη ασυλία των μελών της από ενδεχόμενες διώξεις προκαλούν την οργή της κοινής γνώμης και την ανησυχία για το κράτος δικαίου στη χώρα» προσθέτουν οι FT.

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Υπουργός και διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της. Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία.

Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».