Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παίκτης καλός στο ανακάτωμα και στη σύναψη περιστασιακών συμμαχιών που τον ευνοούν.
Η ανάδειξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως κοινωνικού εταίρου με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ενα αίτημα 40 ετών του ΣΒΒΕ δεν το υλοποίησε καμιά κυβέρνηση πλην των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ενώ όλες οι περιφερειακές ενώσεις ανέκαθεν αναγνώριζαν τον ΣΕΒ «από πάνω τους» ως δευτεροβάθμιο όργανο, ο ΣΒΒΕ ήταν πάντα ανεξάρτητος.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης είχε λάβει ξεκάθαρη θέση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των Σκοπίων και είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού με την προϋπόθεση να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Οι απόψεις Σαββάκη ήχησαν σαν μουσική στα αφτιά του Πρωθυπουργού και τον έκανε κοινωνικό εταίρο. Του έδωσε δηλαδή τη δυνατότητα υπογραφής με τη ΓΣΕΕ στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μαζί με τους εργοδότες του τουρισμού και του εμπορίου, αποδυναμώνοντας την υπογραφή του ΣΕΒ.
Τον Πρωθυπουργό τον ενδιαφέρει η Βόρεια Ελλάδα, ιδίως τώρα που μετρά δημοσκοπικές απώλειες από το Σκοπιανό. Κάνοντας κοινωνικό εταίρο τον ΣΒΒΕ μεταφέρει ισχύ από το αθηνοκεντρικό κράτος στην περιφέρεια και προσεταιρίζει την ελίτ της Βόρειας Ελλάδας.
Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Θ. Φέσσας; Ο άνθρωπος που είχε συμφωνήσει στο παρελθόν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στις απόψεις του ΔΣ του ΣΕΒ κάνοντας το χατίρι του κ. Τσίπρα και είχε δώσει και συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για την έξοδο από τα μνημόνια, τι λάθος έκανε και έπεσε στη δυσμένεια του κ. Τσίπρα;
Ο λόγος είναι απλός: Μέσα από το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ που επιμελείται ο οικονομολόγος κ. Μιχάλης Μασουράκης ο Σύνδεσμος έχει λάβει σαφείς θέσεις υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις και κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα «επηρέαζε την οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας τα είδε αυτά και στη λογική που τον χαρακτηρίζει «ή μαζί μας ή με τον εχθρό» έκανε κοινωνικό εταίρο τον ΣΒΕΕ στερώντας από τους εργοδότες του ΣΕΒ την εξουσία της διαπραγμάτευσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ