Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος κατηγορώντας τη ΝΔ για συκοφαντίες αναφορικά με την υπόθεση των συγγενών του πρωθυπουργού.
Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει «κάποιοι «γενναίοι» ρήτορες της Νέας Δημοκρατίας (δεν εννοώ βέβαια του ευπρεπείς νομικούς βουλευτές της) έχουν «ενθαρρυνθεί» πολύ από τη συνήθεια των αριστερών να μην μηνύουν τις συκοφαντίες. Τελευταίο κρούσμα η ανακοίνωση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ότι «τον Αύγουστο του 2016, ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κου Δημήτρη Τσίπρα από το Δικαστήριο». Αλλού έγινε πάλι λόγος για «φωτογραφικό νόμο».
«Με δύο λόγια παρακάτω η πραγματικότητα, δηλαδή η αποκάλυψη των θρασύτατων ψευδών» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης:
«Α. Τον Αύγουστο του 2016 με το άρθρο 8 του ν. 4411 δεν άλλαξε ο «νόμος Παρασκευόπουλου». Ίσα ίσα η ρύθμιση ήρθε σε συνέχεια αντίστοιχων ρυθμίσεων του 2012 (ν. 4043/2012) και του 2013 (ν. 4198/2013).
Β. Ρυθμίσεις όπως όλες οι παραπάνω, που αποσκοπούν στην ελάφρυνση των πινακίων των δικαστηρίων, έχουν ψηφιστεί πάμπολλες φορές από το 1982 και ύστερα. Οι υποθέσεις που έχουν οδηγηθεί σε παραγραφή υπό όρους, χωρίς να δικαστούν επί της ουσίας, μετριούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Φυσικά μια ρύθμιση που αφορά τόσους πολίτες και το σύνολο των ελαφρών εγκλημάτων αδιακρίτως δεν μπορεί να λέγεται φωτογραφική. Εκτός κι αν εννοείται πανοραμική φωτογραφία, που να καλύπτει από τις παραβάσεις του ΚΟΚ μέχρι τα ελαφρά πλημμελήματα του Ποινικού Κώδικα.
Γ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ανήκε στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε αντικείμενο νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας, τέθηκε σε διαβούλευση με τους θεσμούς και ανοικτά με το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η νομοθετική αυτή προδικασία προϋποθέτει μακρόχρονη δουλειά.
Δ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση του ν. 4411/2016 υπερψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία, δηλαδή και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το ΚΚΕ.
Ε. Ο νόμος 4411/2016 προέβλεψε την παραγραφή υπό όρους για ελαφρά πλημμελήματα, δηλαδή εκεί που η ανώτατη ποινή δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Ωστόσο η επίμαχη υπόθεση, η οποία ουδέποτε κρίθηκε, απειλούνταν με ποινή που δεν υπερέβαινε καν το ένα έτος και επομένως ενέπιπτε στα όρια των προηγούμενων ρυθμίσεων του 2012 και του 2013» .
«Είναι σαφές ότι οι ψευδολόγοι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη, αναρωτιέμαι μόνο αν ντρέπονται», καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.