Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο με μερικούς από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των Ρεπουμπλικάνων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, η General Motors και η Harley-Davidson σχολιάζει το “Politico.”
Η πολιτική του αμερικανού προέδρου στα θέματα του παγκόσμιου εμπορίου έχει προκαλέσει μία ουσιαστική αντιπαράθεση σοβαρών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία δεν έχει πρόσφατο πολιτικό προηγούμενο στις ΗΠΑ: ένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπολογίζει ότι η λαϊκίστικη προσέγγιση που έχει απέναντι στο εμπόριο, θα του εξασφαλίσει την συμπάθεια της βάσης της εργατικής τάξης.
Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ διακινδυνεύει να απαξιώσει οποιοδήποτε θετικό μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα επέτυχε στην αμερικανική οικονομία, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική υποστήριξη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Το μήνυμα του προέδρου Τραμπ προς τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ έχει διαμορφωθεί ως εξής: «Δεν με ενδιαφέρει ότι κι αν λέτε, η εκλογική μου βάση, είναι μαζί μου».
Ωστόσο, μεγάλες επιχειρηματικές κοινοπραξίες, αλλά κι αναλυτές της αγοράς, εκφράζουν φόβους ότι ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο όριο μιας καταστροφικής προσέγγισης για την αμερικανική οικονομία, ενώ η αποτυχία της πολιτικής αυτής, θα γίνει αντιληπτή μόνο όταν είναι πολύ αργά για διορθωτικές κινήσεις, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
«Με κάθε διαδοχικό πυροτέχνημα που πυροδοτεί ο Τραμπ, βλέπουμε τις διοικήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και διάφορες οργανώσεις να είναι έτοιμες να του επιτεθούν δημόσια» επισημαίνει η Νάνσι Κόεν, ιστορικός επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Αυτό δεν αποτελεί μία φυσική εξέλιξη της ιστορίας, για την αντίδραση μεγάλων επιχειρηματικών ομάδων κατά ενός Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Τραμπ πιστεύει ακράδαντα ότι η βάση του, τον υποστηρίζει σε όλες τις κινήσεις του. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα επιτυχίας», τονίζει η ίδια.
Το τελευταίο επεισόδιο της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των μεγάλων επιχειρήσεων καταγράφηκε προχθές, όταν το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που αποτελεί έναν σταθερό υποστηρικτή των οικονομικών πολιτικών που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Η αμερικανική κυβέρνηση, απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο, για την οποία δούλεψε σκληρά προκειμένου να την επιτύχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τομ Ντόνοχιου, ανακοινώνοντας την έναρξη μιας καμπάνιας κατά της πολιτικής των δασμών του προέδρου Τραμπ. «Θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το επιτύχουμε» επεσήμανε ο ίδιος.
Η αντίδραση του επιμελητηρίου καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της GM την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία, η πρόταση του Τραμπ για την επιβολή δασμού 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, “μπορεί να οδηγήσει στην συρρίκνωση της GM, στην μείωση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά, ενώ μπορεί να προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας που έχει η εταιρία στην οικονομία των ΗΠΑ.”
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Harley-Davidson για την μεταφορά τμήματος της γραμμής παραγωγής της στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει μέρος των συνεπειών από την επιβολή δασμών αντιποίνων στα προϊόντα της, που εισάγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Παράλληλα, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής καρφιών στην Βόρεια Αμερική, δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενο να διακόψει σύντομα την λειτουργία της, μετά την επιβολή δασμού 25% στον εισαγόμενο χάλυβα.
Μέχρι τώρα, η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην πίεση που ασκούν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, είναι θυμός και περιφρόνηση χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάποια διάθεση αλλαγής της επιθετικής προσέγγισης του, στα ζητήματα του εμπορίου.
Ο αμερικανός πρόεδρος, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αισθάνεται προδομένος από την Harley κι έχει κατηγορήσει την εταιρία ότι «παραδόθηκε» στις ξένες πιέσεις.
Ο Πίτερ Ναβάρο Σύμβουλος Εμπορίου του Λευκού Οίκου, στην διάρκεια μιας συνέντευξης του στο CNN το Σαββατοκύριακο, απέρριψε τις προειδοποιήσεις της GM υποστηρίζοντας ότι η εταιρία προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς, δεν θα επηρεάσουν την προσέγγιση του προέδρου Τραμπ, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow ακολουθεί ήδη καθοδική πορεία.
«Δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο εξελίξεων στο χρηματιστήριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρος στο CNBC. «Ο πρόεδρος προσπαθεί να επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορείς να καθορίζεις την στάση σου, ανάλογα με τις ημερήσιες διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου«, τόνισε ο ίδιος.
Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και συνεργάτες του πιστεύουν ότι παρά την αντίδραση των διοικήσεων των μεγάλων επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι στις γραμμές παραγωγής που αποτελούν την εκλογική του βάση, υποστηρίζουν την πολιτική των δασμών που θέλει να εφαρμόσει στο εμπόριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η πολιτική επιβολής των δασμών θα οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην βιομηχανική παραγωγή προϊόντων, επιφέροντας πολιτικά οφέλη για τον ίδιο τον πρόεδρο, αλλά και για τους Ρεπουμπλικάνους, τόσο κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όσο και ευρύτερα το 2020 κατά την προσπάθεια της προεδρικής επανεκλογής του.
Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που μίλησε ανώνυμα, σχολίασε την κριτική που ασκεί η επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ.
«Παίζουμε το μακροπρόθεσμο παιχνίδι εδώ κι ο πρόεδρος έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις, ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να επιτύχει μέσω κατάλληλων κινήσεων την αλλαγή της δυναμικής, η οποία, για το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ήταν ικανοποιητική για την αμερικανική οικονομία» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι στελέχη των διοικήσεων των επιχειρήσεων, αλλά και οργανώσεις συχνά λένε ιδιωτικά στον Λευκό Οίκο ότι είναι ευχαριστημένοι με την σκληρή γραμμή που ο Τραμπ τηρεί απέναντι στην Κίνα, αλλά και για την συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης με την Ιαπωνία, αλλά κι άλλους συμμάχους ώστε να οργανωθεί ένα πολλαπλό σχέδιο προσέγγισης της Κίνας. Σύμφωνα με την άποψη του ίδιου αξιωματούχου, ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση στο ζήτημα της επιβολής των δασμών, προκειμένου ν’ αποδείξει ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν.
Από την πλευρά τους, οι υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου υποστηρίζουν ότι δεν είναι πιθανό για τον Τραμπ, ν’ αλλάξει την σκληρή γραμμή που ακολουθεί αναφορικά με την επιβολή των δασμών, παρά την πίεση που ασκούν οι διοικήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου, εκτιμούν ότι η στάση του αμερικανού προέδρου μπορεί ν’ αλλάξει μόνο αν καταγραφούν δραστικές διορθώσεις στην αγορά και υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, το Μεξικό, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, μέσω της μείωσης των θέσεων εργασίας, αλλά και της μεταφοράς γραμμών παραγωγής στο εξωτερικό.
«Όσο οι εταιρίες θα βγάζουν αρνητικές ανακοινώσεις, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο θα ενισχύεται η άσκηση πολιτικής πίεσης στον Λευκό Οίκο» δήλωσε ο Σκοτ Λίνσικομ, δικηγόρος που ασχολείται με εμπορικές υποθέσεις.
«Μία από τις εξελίξεις που παρατήρησα, είναι ότι οι μικρές εταιρίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου ή στηρίζονται στην εξαγωγική αγορά του Καναδά, έχουν αναλάβει δράση εξηγώντας δημόσια το πόσο πλήττονται από την επιβολή των κυρώσεων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και να έχει αποτέλεσμα», παρατήρησε ο ίδιος.