ΣτΕ: Οριστικά έκπτωτος ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου

Οριστικά έκπτωτος κηρύσσεται, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Τοποτηρητής Μουφτείας

Οριστικά έκπτωτος κηρύσσεται, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για εμπλοκή σε υπόθεση απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο Τοποτηρητής Μουφτής, ο οποίος είχε παυθεί από τη θέση του με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της εν λόγω απόφασης. Οι ανώτατοι δικαστές είχαν όμως άλλη γνώμη: με απόφαση της Ολομελείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου – υπό την προεδρία του Νικόλαου Σακελλαρίου και με εισήγηση του Δημήτρη Μακρή – απέρριψαν την αίτησή του.
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό του ΣτΕ, ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον Τοποτηρητή Μουφτείας από πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δεν διαθέτουν ούτε τη δέουσα ηθική υπόσταση αλλά ούτε και το απαιτούμενο κύρος, κατά τρόπον ώστε να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους σε ό,τι αφορά την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους · τα οποία είναι – εκτός των θρησκευτικών – και δικαιοδοτικά, ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους.
Η ρύθμιση αυτή, όπως σημειώνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, «αποσκοπεί στην ομαλή και εύρρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών, με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα, συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο αιτών (Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ) είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή.
Το 2013, με αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με τριετή αναστολή, για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων . Η υπόθεση – κατά την κατηγορία – αφορούσε το γεγονός ότι ο αιτών, αν και γνώριζε το ψευδές περιεχόμενο δηλώσεων που υπέβαλε ο αδερφός του για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες, εν τούτοις δεν εναντιώθηκε στην υποβολή τους. Για την ίδια
υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο αδερφός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη επιδότηση δεν καταβλήθηκε τελικά, καθώς έγινε αντιληπτή η προσπάθειά τους από τις αρμόδιες αρχές.
Ο αιτών είχε επίσης ζητήσει την άρση των συνεπειών της καταδίκης του, αλλά το αρμόδιο Συμβούλιο Χαρίτων απέρριψε την αίτησή του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk