Αποφάσισε και – το κυριότερο – ολοκλήρωσε (!) το εξωφρενικά δύσκολο έργο της μετάφρασης του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις στα ελληνικά ·μάλιστα το έκανε όταν την αποστολή αρνήθηκε ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας. Σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες, έγραψε ποίηση και πεζογραφία. Και πάνω από κάθε τι ίσως, έμαθε πολύ κόσμο σινεμά διευθύνοντας το πρόγραμμα του κινηματογράφου Studio, για πολλά φεγγάρια τον αθηναϊκό ναό των κινηματογραφόφιλων.

Το όνομά του θρυλικό, ακόμα και σήμερα. Σωκράτης Καψάσκης.
Ζακυνθινός (1928), με σπουδές κινηματογράφου στο Παρίσι, αργότερα σκηνοθέτης στην Ελλάδα. Στο σινεμά δούλεψε για περίπου μια οκταετία (1958 –1966) και όταν τα παράτησε –λέγεται αηδιασμένος –άφησε πίσω του 14 ταινίες μερικές από τις οποίες σήμερα, από την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ως και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στον ίδιο χώρο (Κ. Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής) που κάποτε ήταν το «βασίλειο» του Καψάσκη, το Studio. Σήμερα ονομάζεται Studio New Star Art Cinema ·Νew Star από την εταιρία διανομής που το επανέφερε στην ζωή το 2014.
Ο Σ. Καψάσκης καταπιάστηκε με όλα τα είδη. Αισθηματικές κομεντί («Η Λίζα το’ σκασε»), αστυνομικά νουάρ («Ο ζεστός μήνας Αύγουστος»), ημισουρεαλιστστικές κωμωδίες («Αστροναύτες για δέσιμο») ενώ στην φιλμογραφία του υπάρχει και η αξεπέραστη ηθογραφία «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» που παραμένει ζωντανή ακόμα και σήμερα.
Διόλου τυχαία, το αφιέρωμα στο Studio αρχίζει στις 30 Οκτωβρίου γιατί αυτήν ακριβώς την ημέρα, 50 χρόνια πριν – και έξι μόλις μήνες μετά το πραξικόπημα της 21η Απριλίου 1967 – η αίθουσα άρχισε τη λειτουργία της ως «Σινέ Τέχνης». Αρχικά το Studio λειτούργησε στο πρώην θέατρο Πορεία και το 1972 μεταφέρθηκε σε νεόδμητη αίθουσα στην οδό Κ. Σταυροπούλου στην πλατεία Αμερικής. Εκεί, για μια μεγάλη περίοδο έγινε το απόλυτο σινεφιλικό κέντρο το σημείο όπου ολόκληρη η μεταπολιτευτική γενιά μορφώθηκε και διαπαιδαγωγήθηκε, καλλιτεχνικά και πολιτικά. Το Studio ήταν η μακροβιότερη αίθουσα Τέχνης στην Αθήνα και λειτούργησε τρεις δεκαετίες προτού κλείσει το 2005 για να μετατραπεί σε εκκλησία μεταναστών.
Το αφιέρωμα στον Καψάσκη γίνεται από τον οργανισμό «Φίλοι του Σωκράτη Καψάσκη» με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων Ερμείας. Ο κατάλογος των «Φίλων του Σωκράτη Καψάσκη» απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, κινηματογραφικούς δημιουργούς και γενικότερα προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων που αγαπούν, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το ποιητικό, πεζογραφικό, μεταφραστικό και κινηματογραφικό έργο του.
Γνωρίζουν επίσης την πολιτιστική συνεισφορά του Καψάσκη, λόγος αρκετός για έναν τριήμερο φόρο τιμής στη μνήμη του.