Με την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή τη νέα σελίδα στην ιστορία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» και θα ακολουθήσουν τέσσερις ακόμη παραστάσεις στις 18, 22, 26 και 31/10.
Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της μονόπρακτης όπερας του Ρίχαρντ Στράους από την ΕΛΣ και ο συμβολισμός είναι πολλαπλός, καθώς επιλέγεται ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από τον μύθο των Ατρειδών ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά στον προγραμματισμό της επόμενης τριετίας. Ταυτόχρονα, η «Ηλέκτρα» είναι έργο του 20ού αιώνα –η πρεμιέρα δόθηκε στην Κρατική Οπερα της Δρέσδης στις 25 Ιανουαρίου 1909 –και συνάδει με την πρόθεση του οργανισμού να επισημάνει ότι η όπερα δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα.
Η εν λόγω παραγωγή σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία της ΕΛΣ με την κορυφαία μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας και στις πέντε παραστάσεις, τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά των οποίων υπογράφει ο διεθνής Γιάννης Κόκκος, τακτικός συνεργάτης του οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Πρόκειται για πραγματική πρόκληση για την ορχήστρα, καθώς η παρτιτούρα είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Την Ηλέκτρα θα ερμηνεύσει η σουηδή δραματική σοπράνο Ιρέν Τεορίν, η οποία έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο σε Σάλτσμπουργκ, Παρίσι, Μόναχο, ενώ μετά την Αθήνα θα τον τραγουδήσει στη Στοκχόλμη. Στον ρόλο του Ορέστη θα ντεμπουτάρει ο διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός.
Η «Ηλέκτρα» σηματοδοτεί την πρώτη από τις πολλές συνεργασίες του Ρίχαρντ Στράους με τον Ούγκο φον Χόφμανσταλ που υπογράφει το λιμπρέτο, προσαρμοσμένο από το ομότιτλο θεατρικό το οποίο έγραψε ο ίδιος το 1903. Παρ’ όλο που βασίζεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο, η όπερα είναι εξαιρετικά νεωτερική και εξπρεσιονιστική.
O «Ριγκολέτο» των νέων πάει Πειραιά
Οι ανεξάρτητες προσπάθειες στον χώρο της όπερας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ενα τέτοιο εγχείρημα, από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, είναι το ανέβασμα του δημοφιλούς «Ριγκολέτο» του Βέρντι σε συναυλιακή μορφή με αφηγητή, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η όπερα έκανε πρεμιέρα το 1851 στο θέατρο La Fenice της Βενετίας με μεγάλη επιτυχία και έκτοτε συγκινεί σταθερά το διεθνές κοινό. Με τους Πέτρο Σαλάτα, Κώστα Μαυρογένη, Φύλλη Γεωργιάδου, Λυδία Ζερβάνου, Κώστα Λαμπρινάκο, Θοδωρή Μπιράκο, Σοφία Καπετανάκου, Γιώργο Ρούπα κ.ά. Στο πιάνο ο Μ. Παπασηφάκης. Συμμετέχει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας. Κείμενα-αφήγηση: Δανάη Μπερή (φωτογραφία).
Μελωδίες ελευθερίας στο Νερατζέ τζαμί
Ενα αφιέρωμα στη γερμανοεβραία συνθέτρια και ποιήτρια Ιλζε Βέμπερ, που παρέμεινε έγκλειστη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν για δύο χρόνια ως νυχτερινή νοσοκόμα και πέθανε στα 41 της από τις κακουχίες, θα παρουσιαστεί στις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Τα έργα της θα παιχθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Νερατζέ τζαμί, διασκευασμένα για οθωμανικά όργανα μπαρόκ, σαξόφωνο και μέτζο σοπράνο. Μια ευαίσθητη λυρική φωνή που αγαπούσε την παιδική λογοτεχνία και πίσω από τη ναΐφ φόρμα έκρυβε τη σπαρακτική αλήθεια της καθημερινότητας στο στρατόπεδο. Συμπράττουν οι Guido de Flaviis, Δημήτρης Τίγκας, Αχιλλέας Τίγκας, Αναστασία Κότσαλη (φωτογραφία).
Μνήμη Κάλλας στο Μέγαρο
Στις 16 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου των 40 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, θα πραγματοποιηθεί το γκαλά όπερας με τη σοπράνο Ντινάρα Αλίεβα (φωτογραφία) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum. Διεθνώς αναγνωρισμένη, η 37χρονη υψίφωνος από το Αζερμπαϊτζάν είναι σολίστ στο θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας ενώ έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κορυφαία θέατρα ανά τον κόσμο. Ωστόσο, κομβική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η βράβευσή της στον Διεθνή Διαγωνισμό Maria Callas στην Αθήνα. Εν προκειμένω, ερμηνεύει άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η ντίβα. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
Η «Ωραία Ελένη» μένει Θεσσαλονίκη

Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για παράσταση-φαινόμενο! Αρχισε την πορεία της στο θέατρο Olvio τον Νοέμβριο του 2014, συνέχισε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Σαντορίνη, στη Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας, για να καταλήξει, την περυσινή σεζόν, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με επανειλημμένες παρατάσεις λόγω μεγάλης επιτυχίας! Εν προκειμένω, η «Ωραία Ελένη» του Οφενμπαχ σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Ερωτας, μοιχεία, σκηνές ζηλοτυπίας, ναυαγοσωστικά κόλπα, μεταμφιέσεις και μαντικές τέχνες χαρίζουν άφθονο γέλιο σε αυτή την ξεκαρδιστική οπερέτα-έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτική! Με τους Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννη Φίλια κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ