Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινούνται οι δυο βασικοί μονομάχοι της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., ενώ την ίδια στιγμή η κεντροαριστερά προχωρά υπό τη σκιά των υποψηφίων αρχηγών της.
Τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ σταδιακά ανεβαίνουν οι τόνοι. Εξάλλου παραδοσιακά, οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η πρώτη μεγάλη πολιτική μάχη, μετά την ανάπαυλα του θέρους.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει, μια ασυνήθιστη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, δίνοντας το σήμα ότι ηγείται ο ίδιος προσωπικά της επικοινωνιακής καταιγίδας που ξεκίνησε το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να δώσουν βάρος στην επικοινωνία και να βγει μπροστά ο Αλ. Τσίπρας.
Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, παρατηρείται υπερέκθεση του Πρωθυπουργού _προχθές επίσκεψη στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, χθες ομιλία για τη δημόσια διοίκηση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες_ με στόχο να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.
Στην κορυφή της επιχείρησης «επικοινωνιακή καταιγίδα» του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία ήδη προβάλλεται με ένταση από όλους τους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι στους ψυχρούς οικονομικούς δείκτες, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προβάλλει τη θεωρία της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο. Σε αυτή τη λογική ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ αναμένεται να εστιάσει με την ομιλία σε κοινωνικές τάξεις που αποτελούν προνομιακό ακροατήριο για το ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να πλήξει καίρια, την κυβέρνηση που επενδύει στο αφήγημα, «η χώρα μπαίνει σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο».
Ήδη, χθες έστειλε το πρώτο μήνυμα ενόψει της ΔΕΘ, στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς φορείς. «Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μαξίμου. Είναι εδώ, Πειραιώς 62» είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. και το μήνυμά του είναι: «ιδιωτικός τομέας και επενδύσεις θα φέρουν καλοπληρωμένες δουλειές».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα ανέβει στη ΔΕΘ δυο φορές, μια την προσεχή Δευτέρα και παραδοσιακά, μετά τον Πρωθυπουργό, το τριήμερο 15-16-17 Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσει να προβάλλει τη θεωρία ότι πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις για να επιστρέψει στον λεγόμενο κύκλο ανάπτυξης.
Παράλληλα, έχει ληφθεί απόφαση να εστιάσει η Ν.Δ. στους κοινωνικά αδύνατους, αλλά και στη νεολαία, όπου το κόμμα έχει πρόβλημα. Δεν ήταν τυχαία η προχθεσινή αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στους τομεάρχες του κόμματος: «πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα των ευκαιριών, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους».