Την επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων το ερχόμενο φθινόπωρο ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαια και τη ρευστότητά τους, μετά και την έκδοση κρατικών ομολόγων από την χώρα τον περασμένο Ιούνιο, σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως αποκαλύπτει η UBS σε εδική έκθεσή της για τον ελληνικό κλάδο. Η ελβετική τράπεζα, από την άλλη πλευρά, εκτιμά πως δεδομένου του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα πριν από τον Δεκέμβριο του 2017.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συμμετοχή στο QE εξαρτάται από τη θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Μια θετική έκβαση θα μπορούσε, όπως εκτιμάται, να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων ενισχύοντας και τις τράπεζες.
Αν ωστόσο δεν υπάρξει θετικό σήμα από το ΔΝΤ ή δεν αποπληρωθούν τα δάνειά του σε περίπτωση ανεπαρκούς ελάφρυνσης του χρέους (και επομένως της μη βιώσιμης αξιολόγησης της δυναμικής του χρέους), η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE ώσπου οι ευρωπαίοι εταίροι να αποφασίσουν να παράσχουν μεγαλύτερη σαφήνεια για την τύχη του ελληνικού χρέους ειδικά μετά και τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ ως το 2019 αποτελεί κλειδί για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και τη μείωση του κόστους κεφαλαίου τους. Οπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα, η διαδικασία φαίνεται περισσότερο δαπανηρή, αφού η αύξηση των προβλέψεων οδηγεί σε υποβάθμιση των κερδών, παρά τη σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Αναμένονται πάντως υψηλότερες διαγραφές και αυξημένες προβλέψεις ως το 2019, καθώς οι τράπεζες αγωνίζονται για να επιτύχουν τους στόχους σχετικά με τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βάσει των μοντέλων της UBS θα μπορούσαν να μειωθούν ως τότε (2019) περισσότερο από 40% κατά μέσο όρο. Οι τράπεζες καλούνται να εμφανίσουν τους επόμενους μήνες μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπουν οι στόχοι που έχουν κατατεθεί στον SSM, ενώ σύμφωνα με την UBS θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε υψηλούς μονοψήφιους ρυθμούς αύξησης της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων τους την επόμενη τριετία αν η χώρα αποφύγει μακροοικονομικούς και πολιτικούς κραδασμούς.
Οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές
Η UBS με βάση την υψηλότερη καθαρή αναλογία του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) και την επιχειρησιακή δύναμη της τράπεζας προτιμά τη μετοχή της Alpha Bank συστήνοντας «αγορά» με τιμή-στόχο τα 2,55 ευρώ, ενώ «ουδέτερη θέση» συστήνει για τους τίτλους των Πειραιώς και Eurobank με τιμές-στόχους τα 5,32 ευρώ και τα 1,13 ευρώ αντίστοιχα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ