Καμία προσπάθεια της Βουλής, προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της νομοθετικής λειτουργίας, δεν αρκεί και δεν μπορεί να οδηγήσει στην καλή νομοθέτηση όσο βρισκόμαστε στη μέγγενη της σκληρής επιτήρησης, τόνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου για το «ευ νομοθετείν».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Βούτσης, ανέφερε ότι η χώρα ασφυκτιά, αναζητείται επειγόντως η κανονικότητα και επισήμανε πως οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «εκτός από την επανεκκίνηση της Οικονομίας χρειαζόμαστε και την επανεκκίνηση των θεσμών -«των δικών μας θεσμών- και την ενεργοποίηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς».
Ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι η κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα με την υπογραφή των Μνημονίων περιορίζει ασφυκτικά τον κοινοβουλευτικό διάλογο και τη σχετική διαβούλευση στη Βουλή, ουσιαστικά φτάνει στο σημείο να ακυρώνει τη δυνατότητα των μελών του Κοινοβουλίου να προτείνουν στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποιήσεις και βελτιωτικές προτάσεις επί της ουσίας των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο κ. Βούτσης, επισήμανε τις προσπάθειες της Βουλής, να εξορθολογιστεί το νομοθετικό έργο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πολύμηνη διαβούλευση που εξελίσσεται μεταξύ των κομμάτων, για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προς την κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας της.
Παυλόπουλος: Να λαμβάνονται υπόψη οι δύσκολες συνθήκες
Στο συνέδριο μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη ο κανόνας δικαίου να λαμβάνει υπόψη του τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Ο κανόνας δικαίου δεν μπορεί να παραβλέπει, κατά την «σύλληψη», την ερμηνεία και την εφαρμογή του, τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες – ως απόρροια της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, τόνισε.
Μιλώντας ταυτοχρόνως για την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε ως παράγοντα, ο οποίος δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην κανονιστική ισχύ του κανόνα δικαίου, «ιδίως ως προς την αποτελεσματική παραγωγή των έννομων αποτελεσμάτων του», την ταχύτατη εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα σ’ ένα πολύπλοκο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, που επηρεάζεται και από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσε να «μην υποτιμούμε διόλου τη σημασία του Κανόνα Δικαίου ακόμη και στις μέρες μας», αιτιολογώντας πως «οι κίνδυνοι είναι ακόμη ορατοί ή γίνονται πολύ περισσότεροι -γιατί είναι υποδόριοι- σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας».