Πρώτο «ναι» στο νέο Σύνταγμα για προεδρική Τουρκία

Το τουρκικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σε πρώτη ανάγνωση το νέο Σύνταγμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κυβερνών ΑΚΡ συνεργάζεται με το εθνικιστικό MHP για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να τεθούν την άνοιξη σε δημοψήφισμα.

Το τουρκικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σε πρώτη ανάγνωση το νέο Σύνταγμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κυβερνών ΑΚΡ συνεργάζεται με το εθνικιστικό MHP για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να τεθούν την άνοιξη σε δημοψήφισμα.

Οι αλλαγές υπερψηφίστηκαν με 344 ψήφους υπέρ και 131 κατά (στη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 481 από τους 550 βουλευτές, εκ των οποίων δύο ψήφισαν λευκό, τρεις άκυρο και ένας απείχε).

Η κοινοβουλευτική συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Τα 18 άρθρα του νέου Συντάγματος, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν και πάλι το ένα μετά το άλλο.

Η αντιπολίτευση είναι κατηγορηματικά αντίθετη, υποστηρίζοντας πως η πολιτειακή μεταβολή συνιστά αυταρχική εκτροπή προς όφελος του Ερντογάν -εντεινόμενη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας. Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων.

Οι βουλευτικές κι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα. Το υπό συζήτησιν σχέδιο ορίζει ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 3η Νοεμβρίου 2019. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει παρά δύο θητείες.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος επικρίνεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Περί τους δέκα βουλευτές του, άλλωστε, βρίσκονται στη φυλακή.

Το AKP που διάθει 317 έδρες στο 550μελές Κοινοβούλιο είχε ανάγκη από τις ψήφους του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος MHP για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος.

Το ισχύον Σύνταγμα ετέθη σε ισχύ το 1982 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Όμως, η συνταγματική μεταρρύθμιση επιτρέπει στον πρόεδρο να επεμβαίνει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, πεδίο που έχει γίνει ένα από τα σκηνικά σύγκρουσης του Ερντογάν με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk