Η CIA έχει ταυτοποιήσει τους Ρώσους που έδωσαν υποκλαπέν υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών στα WikiLeaks κατά παραγγελία του Πούτιν μέσω τρίτων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, η CIA και άλλες Υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις προσπάθειές της, ξεκινώντας από το να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και φτάνοντας έως την παροχή βοήθειας στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών παρουσιάστηκε στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή πρόκειται να ενημερωθεί σχετικά ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να υπονομεύσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Η Ρωσία έχει επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες.

«Όταν φτάσαμε στον Οκτώβριο είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν την εκστρατεία του Τραμπ» δήλωσε ένας αξιωματούχος που έχει δει την πλήρη έκθεση και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς η πλήρης έκθεση είναι απόρρητη.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, το υλικό ακολούθησε μια «πλάγια πορεία» από την GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών, ως τον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια προφανή προσπάθεια να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του υλικού, μια κοινή πρακτική των υπηρεσιών Πληροφοριών, μεταξύ αυτών και των αμερικανικών.

Η «πλάγια πορεία» επέτρεψε στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να μπορεί να ισχυρίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ή οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι η πηγή του υλικού που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την προηγούμενη εβδομάδα ο Ασάνζ δήλωσε ότι δεν έλαβε τα mail που υπεκλάπησαν από τον βοηθό της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, και από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «από κρατικό φορέα».

Λεπτομέρειες της έκθεσης ήρθαν στη δημοσιότητα αφού ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι έχει πειστεί ακόμη περισσότερο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Δημοκρατικών.