Αντιδρώντας στην απέλαση 35 ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ για την υπόθεση του προεκλογικού χάκιγνκ, το Κρεμλίνο προαναγγέλλει δικά του «αντίποινα» απέναντι στην Ουάσινγκτον -και σημειώνει πως θεωρεί αμφισβητήσιμη τη χρησιμότητα των αμερικανικών κινήσεων καθώς σε λίγες εβδομάδες θα αναλάβει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η κίνηση Ομπάμα θέτει σε στενωπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παράλληλα συναντάται με στελέχη του FBI για να ενημερωθεί επί του χάκινγκ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση 35 ρώσων αξιωματούχων μαζί με απαγόρευση εισόδου σε δύο εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία.
To FBI και η CIA έχουν εμφανιστεί πεπεισμένοι πως στην κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα υπήρχε ρωσικός δάκτυλος, θέση που έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει ανοικτά ο Ομπάμα. Βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, έχουν ταχθεί υπέρ τουλάχιστον της διενέργειας έρευνας.
Ωστόσο, ο Τραμπ είχε εμφανιστεί πολλές φορές αρνητικός και έχει αμφισβητήσει το αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. Η ίδια η Ρωσία τις απορρίπτει.
Μετά τις απελάσεις των ρώσων διπλωαμτών, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε «εντολή για κατάλληλη και σε αναλογία» αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ.
Ο Πέσκοφ σημείωσε επίσης σε δηλώσεις του με δημοσιογράφους πως η Μόσχα «αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα των [αμερικανικών] μέτρων, καθώς η νυν αμερικανική κυβέρνηση αποχωρεί σε τρεις εβδομάδες».
Με ανάλογες αναφορές, η ρωσική πλευρά είχε δείξει και την προηγουμένη (όταν είχε προαναγγελθεί η κίνηση Ομπάμα) πως πιστεύει ότι ο επόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ενδέχεται να» υπαναχωρήσει από τα μέτρα Ομπάμα.