Εντονη, με κριτήριο την αναζήτηση της καλύτερης σχέσης ποιότητας και τιμής, είναι η κίνηση των Ελλήνων την εφετινή εορταστική περίοδο. Η διάθεση για ταξίδια εντός και εκτός χώρας είναι αυξημένη, με τις επιλογές να στρέφονται προς την πιο οικονομική λύση, είτε αυτή αφορά κοντινούς ηπειρωτικούς προορισμούς, οργανωμένες εκδρομές με πούλμαν είτε αεροπορικά ταξίδια σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

«Τα ακριβά καύσιμα και η αύξηση στα διόδια»
στρέφουν τους Ελληνες στην επιλογή «οδικών οργανωμένων εκδρομών εντός Ελλάδας», λέει το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) κ. Γιώργος Παλιούρας και προσθέτει ότι «οι τιμές έχουν τεράστια ποικιλία ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής, την κατηγορία καταλύματος και τις παροχές». Αναφερόμενος στις «υψηλότατες πληρότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα» εξηγεί ότι ο Ελληνας «έχει ανάγκη να ταξιδέψει σε προορισμούς με ήθη και έθιμα που θα μετατρέψουν την εξόρμησή του σε εμπειρία. Γι’ αυτό και προορισμοί που έχουν επενδύσει σε χριστουγεννιάτικα δρώμενα, όπως π.χ. η Φλώρινα, παρουσιάζουν πληρότητες 100%».
Ανομοιογένεια


Παράλληλα προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές από κατοίκους κοντινών περιοχών, οι οποίοι ενισχύουν τον τζίρο. Η ανομοιογένεια που παρατηρείται ωστόσο μεταξύ ορεινών προορισμών οφείλεται κατά τον ίδιο στην ανάγκη να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών με δραστηριότητες.

«Εχουμε πληρότητες που φθάνουν 80%-90% για τα Χριστούγεννα και 80% για την Πρωτοχρονιά, με αυξητική δυναμική»
λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας και δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας κ. Γιάννης Γεωργακός αναφερόμενος στον μεγαλύτερο χειμερινό προορισμό της χώρας με δυναμικότητα 2.500 κλίνες.
Οι πληρότητες


Για τα Φώτα οι πληρότητες στα καταλύματα της Αράχοβας διαμορφώνονται σε ποσοστό 60%, αλλά εκτιμά ότι θα ενισχυθούν. Σε αυτό συμβάλλει και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 22 Δεκεμβρίου και πλέον είναι «ισάξιο ευρωπαϊκών κέντρων». Η διάρκεια παραμονής κυμαίνεται σε τρεις με τέσσερις διανυκτερεύσεις, ενώ αρκετές κρατήσεις γίνονται και για περισσότερα βράδια. Ο κ. Γεωργακός διαπιστώνει ότι οι δυνητικοί πελάτες κάνουν έρευνα αγοράς και σημειώνει ότι οι τιμές είναι «ίδιες και προσιτές, με άριστη ποιότητα», με μέση τιμή τα 45 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και 90 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

«Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η πληρότητα με ποσοστό 95% για τα Χριστούγεννα στον Δήμο Βόλου, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα»
τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Την ίδια περίοδο και στο Κεντρικό και στο Ανατολικό Πήλιο οι πληρότητες ανέρχονται στο 75%.
Και για την Πρωτοχρονιά η τάση είναι θετική με δυναμική ανόδου, ενώ η ζήτηση για τα Φώτα θα ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα, εκτιμά. Το προϊόν του προορισμού εμπλουτίζουν τόσο το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου όσο και το χιονοδρομικό κέντρο, που ήδη λειτουργεί και είναι «το μόνο στην Ευρώπη με θέα δύο θάλασσες». Οι κρατήσεις γίνονται για τρεις διανυκτερεύσεις, με τις τιμές να «είναι ίδιες από το 2010» και να κυμαίνονται από 60 ως 100 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

«Εχουμε 85% πληρότητα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά»
σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Zagori Excellence Network (ZEN) κ. Νίκος Πέτσιος. Για τα Φώτα το ποσοστό είναι χαμηλότερο, «αλλά ακόμα είναι νωρίς». Η πελατεία έρχεται από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά, με κρατήσεις για τρεις ως τέσσερις διανυκτερεύσεις. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι τιμές ξεκινούν από 45 ως 50 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και φθάνουν τα 150 ευρώ σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
«Είχαμε παρατεταμένη σεζόν και ομαλή μετάβαση στη χειμερινή περίοδο. Η κίνηση δεν έκανε «κοιλιά»» δηλώνει ο κ. Πέτσιος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται σε πολλές προωθητικές ενέργειες που έχουν ήδη αποφέρει καρπούς, επεκτείνοντας τη σεζόν. Η πιο πρόσφατη είναι ότι τα Ζαγοροχώρια και η Ηπειρος φιλοξενούνται από τον Δεκέμβριο στο περιοδικό της Aegean Airlines και στο οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται στις πτήσεις Aegean και Olympic Air.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του Δικτύου ZEN τονίζει το υψηλό επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών που προσφέρονται, σε συνδυασμό με τη σχέση ποιότητας και τιμής, επισημαίνοντας το «ρεκόρ» των καταλυμάτων της περιοχής, καθώς «από τους 100 ξενώνες που βρίσκονται στη μηχανή αναζήτησης Booking.com οι μισοί έχουν βαθμολογία πάνω από 9».

«Είναι πολύ δύσκολη περίοδος»
αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Θεόδωρος Χονδρός περιγράφοντας τη χαμηλή ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει δυναμικότητα 2.500 κλίνες σε ξενοδοχεία και 1.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Είμαστε σε ποσοστό πληρότητας 70% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παρότι οι τιμές είναι πεσμένες» λέει, αποδίδοντας την υστέρηση της κίνησης «στις πολλές υποχρεώσεις» που επιβαρύνουν τους Ελληνες. «Οι ηπειρωτικές περιοχές στηρίζονται στους Ελληνες και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα» σημειώνει ο κ. Χονδρός, ενώ προσθέτει ότι τα τουριστικά καταλύματα «έχουν πολύ διαφορετικά λειτουργικά έξοδα» από αυτά των θερινών προορισμών.
Μετρημένες ημέρες


Εξίσου υποτονική περιγράφει την κίνηση και η πρόεδρος Συνεταιρισμού Επαγγελματιών Αγίου Αθανασίου κυρία Ρούλα Γουγούση. «Εφέτος το 90% των μονάδων του χωριού δεν έχει κλείσει ακόμα για καμία αργία» υπογραμμίζει. «Ο κόσμος είναι επιβαρυμένος πολύ οικονομικά» εξηγεί και προσθέτει ότι οι πελάτες είναι κυρίως από την Αθήνα και τα νησιά, αλλά ακόμα και «αυτοί έρχονται μετρημένες μέρες». Αντίθετα, «ο κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι ανύπαρκτος». Η ίδια υποστηρίζει ότι ο προορισμός χρειάζεται περισσότερη στήριξη από οργανωμένες εκδρομές, μια και οι ταξιδιώτες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Και σημειώνει τις κινήσεις επιδότησης του Μπάνσκο σε ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης.
Οι τιμές στα καταλύματα «είναι σταθερές σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά», από 80 ευρώ το δίκλινο ως 150 ευρώ, αλλά εκτός εορταστικής περιόδου «έχουν βυθιστεί». Αναφερόμενη τέλος στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, η κυρία Γουγούση επισημαίνει την καθυστέρηση να χαρακτηριστεί «αθλητική» μια πίστα που παραμένει ανενεργή και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες προπόνησης των αθλητών, αντί να ταξιδεύουν εκτός χώρας.

«Στον τουριστικό χάρτη και τα Βαλκάνια»
Μεγαλύτερη η αύξηση στα ταξίδια προς εξωτερικό

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα καταγράφεται μικρή αύξηση στο εσωτερικό και λίγο μεγαλύτερη στο εξωτερικό»
σημειώνει ο κ. Γιώργος Παλιούρας. Η πρόσφατη επίθεση στο Βερολίνο προκαλεί μεν ανησυχία, αλλά συνέβη την ώρα που τα περισσότερα πακέτα για Ευρώπη έχουν κλείσει, εξηγεί.
Δημοφιλέστερες επιλογές είναι η Πράγα, η Βουδαπέστη και η Βιέννη, ενώ ανακάμπτουν το Λονδίνο και το Παρίσι, μετά «το περυσινό σοκ» των επιθέσεων του ISIS. «Στον τουριστικό χάρτη μπαίνουν και τα Βαλκάνια», με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία «να αντικαθιστούν τις χαμηλές τιμές της Τουρκίας». Βασικό πλεονέκτημα των βαλκανικών προορισμών είναι το χαμηλό τους κοστολόγιο, ενώ η πελατεία του προέρχεται κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Η Τουρκία εξάλλου καταγράφει σημαντική πτώση εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων, με την Κωνσταντινούπολη να διαμορφώνει πολύ χαμηλές πληρότητες που φθάνουν ως και 15%. Αντίθετα, στην Αθήνα ο εφετινός Δεκέμβριος χαρακτηρίζεται από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, με πληρότητες 60% στα ξενοδοχεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ