Η ενδεχόμενη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα συνιστά «θεσμικό κόλαφο» για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα για να υποστηριχθεί μια τέτοια λύση. Και εξηγούμαι:
Η Δικονομία μας απαγορεύει ευθέως την έκδοση αλλοδαπών υπηκόων, όταν αυτή γίνεται για πολιτικούς λόγους (άρθρο 438 του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας).Και νομίζω ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν αμφισβητεί αυτό το μέγεθος. Δηλαδή ότι το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν ζητάει την παραπάνω έκδοση για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους!

Ειδικά όταν όλος ο έγκυρος ευρωπαϊκός τύπος καταγγέλλει βδελυρά τις μαζικές εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων ή και ολόκληρων κομματικών σχηματισμών ( («Turkey locks up dissidents, The Economist, 12/11/2016»).

Έπειτα μια ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα προσέκρουε ευθέως και στο άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που έχει «υπερνομοθετική ισχύ» και απαγορεύει τα βασανιστήρια και κάθε άλλη απάνθρωπη μεταχείριση.

Και γιατί θα υπήρχε μια τέτοια πρόσκρουση; Γιατί το ολοκληρωτικό καθεστώς Ερντογάν υιοθετεί πλέον τα βασανιστήρια ή οποιαδήποτε άλλη εξευτελιστική μεταχείριση κατά χιλιάδων Τούρκων πολιτών !

Αυτό αποδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,ψηφίζοντας υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (« European Parliament Votes to Suspend Talks With Turkey on EU membership, Nytimes 24/12/2016»)!

Τέλος υπάρχει και το καθεστώς της «επικουρικής προστασίας» που στηρίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης και αφορά – μεταξύ των άλλων – και την προστασία των προσώπων εκείνων κατά των οποίων υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί η θανατική ποινή (άρθρο 15 π.δ 96/2008).

Και ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί απαράδεκτα ότι θα επαναφέρει τη θανατική ποινή!

Επομένως ο Άρειος Πάγος πρέπει θαρραλέα και δικαιοκρατικά να αρνηθεί την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών (όπως έκανε πρόσφατα και με το Βούλευμα του 447/2015)!

Το συμπέρασμα; Ή έχουμε ευρωπαϊκό και σοβαρό κράτος Δικαίου ή δεν έχουμε τίποτε ! Και προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ένοχη «σιωπή» των υποστηρικτών της σημερινής κυβέρνησης της « πρώτη φορά Αριστεράς» που κάποτε διαδήλωναν ένθερμα υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων.

Γιατί σωπαίνουν σήμερα απαράδεκτα και ύποπτα; Που πήγε η «ηθική τους»;

Ο κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ
kalfelis@law.auth.gr