Την Κυριακή ή τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα για το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης.
Μετά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο ιταλός πρόεδρος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα εκτιμήσει τα όσα προέκυψαν από τις διαβουλεύσεις και θα λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης.
Ο ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ υπενθύμισε ότι οι κύριες προτεραιότητες θα είναι η κατάρτιση νέου εκλογικού νόμου, «με την εναρμόνιση των εκλογικών συστημάτων Βουλής και Γερουσίας» και «η παροχή πλήρους υποστήριξης στους σεισμοπαθείς» της κεντρικής Ιταλίας, με την έναρξη της ανοικοδόμησης.
«Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία να συσταθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ματαρέλα.
Ωστόσο, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης διαπιστώνουν διάσταση απόψεων ανάμεσα στα κόμματα, κυρίως όσον αφορά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έριξε το μπαλάκι στον ιταλό πρόεδρο, με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία να σημειώνει ότι «διαπιστώθηκε μεγάλο χάσμα με την αντιπολίτευση για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης».
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η πιθανότερη εξέλιξη είναι η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον νυν υπουργό εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο και ομάδας γερουσιαστών που προέρχεται από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι.
Εκτός από το όνομα του Τζεντιλόνι, συνεχίζουν να ακούγονται και εκείνα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, και του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ματέο Ρέντσι.
Την ίδια ώρα, η αριστερή εσωκομματική μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά, διαμέσου του βουλευτή Ρομπέρτο Σπεράντσα, «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ανανέωσης, να γίνει ξεκάθαρη μια στροφή», σε ό,τι αφορά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Να μην εκπροσωπηθούν, δηλαδή, στη νέα κυβερνητική ομάδα, μόνον οι συνεργάτες και βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι πρόσκεινται στον Ρέντσι.
Όλα δείχνουν, πάντως, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
Ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς και απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, τέλος, μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «ή συγκροτείται μια οικουμενική κυβέρνηση, ή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της η σημερινή κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι».