Η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής της, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Public Health».

Τα νέα στοιχεία

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον δρ Αλαντίν Σαντιάμπ, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που αποκτήσουν παιδί, από επιλογή και όχι λόγω αναπαραγωγικών προβλημάτων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 90 ετών, όπως επίσης και όσες κάνουν πολλά παιδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 20.000 γυναίκες, εκ των οποίων το 54% είχε ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών.

Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, έγγαμες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, να έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.

Όπως εξηγεί ο δρ Σαντιάμπ, «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία. Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία».