Με την υπόθεση της πειθαρχικής δίωξης, μετά τα υποκλαπέντα e-mail του ανώτατου δικαστή, να βαραίνει πάνω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι 25 ανώτατοι δικαστές τη Δευτέρα καλούνται να αποφασίσουν χωρίς φόβο και πάθος για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παπά. Ο εισηγητής, Γιώργος Παπαγεωργίου, θα ολοκληρώσει πιθανότατα τη Δευτέρα την εισήγησή του, υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα του νόμου, ενώ η διάσκεψη της Τετάρτης είναι άγνωστο αν θα καταλήξει σε τελική απόφαση.
Ο εισηγητής θα αναφερθεί σε λόγους έκτακτης ανάγκης που ξεπερνούν τη βούληση του νομοθέτη, αφού η απουσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για υποκειμενικούς λόγους, δεν μπορούσε να οδηγήσει τον νομοθέτη να υλοποιήσει τη συνταγματική επιταγή ότι «οι άδειες δίνονται από το ΕΣΡ…». Ως υπέρτατο συνταγματικό αγαθό, κατά τον εισηγητή, πρέπει να κριθεί η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και η μη συνέχιση του σημερινού πλαισίου ανομίας.
Οσοι πιστεύουν ότι «ο κύβος ερρίφθη» λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, έλεγε αρμόδια πηγή, «μάλλον βιάζεται να προδικάσει την απόφαση», ενώ δεν αποκλείουν ορισμένοι και την έκδοση της λεγόμενης «προδικαστικής απόφασης», που ουσιαστικά αναβάλλει τη ρύθμιση του θέματος έως ότου συμβεί μια αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη, που στην παρούσα υπόθεση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών δυνάμεων, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Η σύνθεση της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών (16-9), γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση για την τελική κρίση τους.
Το βαρύ κλίμα επιβαρύνει η δυσαρέσκεια για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων συναδέλφου τους, μέλους της σύνθεσης, ο οποίος είχε ταχθεί στην πρώτη διάσκεψη υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών, ενώ ήταν γνωστές οι απόψεις του και για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Ενα ακόμα γεγονός που μέτρησε για την ισχυρή πλειοψηφία των 16 ψήφων, κατά πληροφορίες, ήταν ασφαλώς η τροπολογία Παππά την Παρασκευή. Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης κάποιοι την εξέλαβαν ως μήνυμα ότι η διοίκηση δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και έτσι εκείνοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα…
Το κλίμα που ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα, παρά τις εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού με μακρά συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ», δεν ευνοεί καθόλου τη λύση της υπόθεσης με μια ευνοϊκή για την κυβέρνηση απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να εκτιμήσουν ότι αποκλείεται να αποφασίσει το δικαστήριο για να «πέσει μαύρο» σε τηλεοπτικούς σταθμούς, που λειτουργούν εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, πάντως, υπάρχει και το ενδεχόμενο να κριθεί ο νόμος συνταγματικός, αλλά αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για τον διαγωνισμό και να δοθεί στο νέο ΕΣΡ το αποκλειστικό δικαίωμα να ελέγξει τη νομιμότητα λειτουργίας των νέων καναλιών.
Την περίπτωση να κηρυχτεί ο νόμος αντισυνταγματικός δεν την αποκλείει πλέον ούτε η κυβερνητική πλευρά. Εκεί όμως όλα θα κριθούν και από το πώς θα εκφραστεί μια τέτοια απόφαση, που αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ