Μοσούλη: Την εγκαταλείπουν οι ηγέτες του ISIS – Φόβοι για ανασύνταξή τους στη Ράκα

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπουν τη Μοσούλη καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, πλησιάζουν το προπύργιο των τζιχαντιστών, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός.

Υπουργοί εξωτερικών και διπλωμάτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν τις δυνατότητες αποκατάστασης της ειρήνης και σταθερότητας στη Μοσούλη, μετά την επιχείρηση εκδίωξης του ISIS από το προπύργιό του στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διαφεύγουν ήδη από τη Μοσούλη, το προπύργιό τους στο Ιράκ, προς τη Ράκα της Συρίας και ότι πρέπει να γίνει το παν για να μην επιτραπεί η ανασύνταξή τους εκεί.

«Οφείλουμε να είμαστε υποδειγματικοί στο επίπεδο της καταδίωξης των τρομοκρατών που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη και κινούνται προς τη Ράκα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτοί που βρίσκονταν στη Μοσούλη εξαερώνονται», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις που συμμετέχουν στη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος προωθούνται «ταχύτερα από το προβλεπόμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι παρεμβαίνοντας με τηλεδιάσκεψη από τη Βαγδάτη στη συνάντηση του Παρισιού.

Οι ιρακινές δυνάμεις «προωθούνται ταχύτερα από τους υπολογισμούς και τον προγραμματισμό μας» προς τη Μοσούλη, δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπουν τη Μοσούλη καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, πλησιάζουν το προπύργιο των τζιχαντιστών, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός.

Ο υποστράτηγος Γκάρι Βολέσκι, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, προέβλεψε ότι στη Μοσούλη θα μείνουν για να πολεμήσουν από την πλευρά των τζιχαντιστών κυρίως ξένοι μαχητές.

Περίπου 3.500 – 5.000 τζιχαντιστές έχουν ταμπουρωθεί στη Μοσούλη, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τόσο του ομοσπονδιακού ιρακινού στρατού, όσο και των ενόπλων δυνάμεων του Ιρακινού Κουρδιστάν (Πεσμεργκά) συγκεντρώνονται και πλησιάζουν στην πόλη.

«Λέμε στο Ισλαμικό Κράτος ότι οι ηγέτες του το εγκαταλείπουν. Βλέπουμε να μετακινούνται εκτός Μοσούλης», δήλωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος από τη Βαγδάτη.

«Το προς τα πού κατευθύνονται, αφήνω να το βρουν εκείνοι που χειρίζονται τα πυραυλικά μας συστήματα», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι οι ηγέτες των τζιχαντιστών θα επιχειρηθεί να εξοντωθούν.

Ο υποστράτηγος Βολέσκι ανέφερε ακόμη ότι δεν θα επιτραπεί, μαζί με αμάχους οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τη Μοσούλη, να πράξουν το ίδιο και ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης άρχισε τη Δευτέρα, ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ, διά στόματος Μπαράκ Ομπάμα, όσο και η Γαλλία προειδοποίησαν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και θα κρατήσει για εβδομάδες ή και μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk