Επιμένουν παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων ότι είχαν κάθε δικαίωμα να συζητήσουν με τον κ. Τσίπρα το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των δικαστών. Η πρόταση της κυβέρνησης συναντά κατ’ αρχήν την αντίδραση των δικαστών για έναν κύριο λόγο: ανοίγει την ψαλίδα των διαφορών μεταξύ των δικαστών κάθε βαθμού, ώστε να υπάρχει ακόμα και μισθολογική διαφορά των ανωτάτων δικαστών με τους κατώτερους, η οποία μπορεί να φθάνει και το 40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδη.
Από την άλλη πλευρά οι Ενώσεις έχουν κοινή θέση ότι «μόνο εμείς εκπροσωπούμε τους δικαστές» αλλά δεν αρνούνται οποιαδήποτε βοήθεια στην κατεύθυνση της σωστής σύνταξης ενός νέου ειδικού μισθολογίου.
Στη συνάντηση ήταν ωσεί παρόν το θέμα των αποφάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και οι εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη οριστεί η νέα διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά η ακριβής ημερομηνία κρατιέται επτασφράγιστο μυστικό.
Από την άλλη πλευρά, ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο «Βήμα» τόνισε ότι «εμείς απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του δικαστικού Σώματος, δεν συμμερίζομαι τις ενστάσεις για την πρόσκληση στο Μαξίμου, οι οποίες διατυπώνονται και εντός της κυβέρνησης». Πράγματι αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εντός κυβέρνησης, για το τάιμινγκ της συνάντησης που «θα εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης για τις κρίσιμες αποφάσεις που έρχονται με αντάλλαγμα τα μισθολογικά».
Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Η δημοσιοποίηση της συνάντησης έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού και εντός κυβέρνησης διατυπώθηκαν ενστάσεις λόγω της παραίτησης, την προηγουμένη, των δύο δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο.
Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του «Βήματος» για το επεισόδιο της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου στη διάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου και συμβούλων Επικρατείας για τη μη παράδοση των προεισηγήσεων. Πηγές του ανωτάτου δικαστηρίου υποστηρίζουν ότι «δεν υπήρχαν οι συνήθεις προεισηγήσεις για να μη διαρρεύσουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις για τη συνταγματικότητα έχουν διατυπωθεί και από ανώτατο πολιτικό παράγοντα, ο οποίος επηρεάζει το Μαξίμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ