«Η Δικαιοσύνη δεν θα ήταν και πάλι στο στόχαστρο αν η κυβέρνηση περίμενε να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και στη συνέχεια προχωρούσε στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Επίσης η ανακοίνωση του προέδρου, ο οποίος αναφέρει ότι ματαιώνει τη συνεδρίαση «λόγω του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας», είναι ασύνηθες γεγονός αφού εκ του ρόλου τους οι δικαστικοί λειτουργοί δεν επηρεάζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όποιο κλίμα και αν επικρατεί» τόνιζαν στο «Βήμα» δικαστικές πηγές.
Το έντονο επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και μελών της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου (25 συνολικά) προκάλεσε τη ματαίωση από τον Νίκο Σακελλαρίου της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διάσκεψη που διήρκεσε περίπου μία ώρα έγινε σε κλίμα αντεγκλήσεων και πρωτοφανών διαλόγων για τα δεδομένα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου καθώς ο πρόεδρος αρνήθηκε να πάρουν στα χέρια τους τα μέλη της διάσκεψης τις τρεις προεισηγήσεις. Είναι άγνωστο πότε θα οριστεί η νέα ημερομηνία αφού ο πρόεδρος ανακοίνωσε στους συμβούλους ότι θα ειδοποιηθούν 24 ώρες πριν…
Παρά τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα για να ληφθεί απόφαση. Το ΣτΕ θα εξετάσει τις προσφυγές που έχουν καταθέσεις Mega, Antenna, Alpha, Σκάι, Star και ΕTV. Οι σταθμοί στρέφονταν εναντίον όλων των νομοθετικών πράξεων και αποφάσεων που αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης, μεταξύ των οποίων και ο νόμος 4339/2015 για τη διαδικασία της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, καθώς και της απόφασης του υπουργού Επικρατείας να διαβιβάσει τις αρμοδιότητες του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Βασικός εισηγητής ήταν ο σύμβουλος Γεώργιος Παπαγεωργίου.
Οι αντεγκλήσεις ήρθαν από τα πρώτα λεπτά της διάσκεψης. Ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε μια σύντομη εισήγηση προτού μπουν στα νομικά ζητήματα αναφέροντας κυρίως: «Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση. Είναι μια υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, όπου τα μέλη της Ολομέλειας που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα έχουν ιστορική ευθύνη, αφού κρίνουν συγχρόνως και το μέλλον του αγαθού της τηλεόρασης και της επικοινωνίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά όσων αντέδρασαν η τοποθέτηση του προέδρου έμοιαζε με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Την εξέλαβαν ως παρότρυνση να ψηφίσουν σύμφωνα με την πρόταση του εισηγητή. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν φήμες για την εισήγηση πως θα είναι εναντίον των προσφυγών, παρότι σύμφωνα με τη νεότερη νομοθεσία ο εισηγητής δεν τοποθετείται. Δικαστής, επέμενε ότι η εισήγηση οδηγεί με βέβαιο και σαφή τρόπο στην κατεύθυνση της απόρριψης των προσφυγών ως απαράδεκτων για τυπικούς λόγους, δηλαδή χωρίς να προλάβουν να μπουν στην ουσία για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και την αντισυνταγματικότητα.
Η ηγεσία του ΣτΕ διαψεύδει τα εκτεταμένα επεισόδια, μάλιστα κάποιοι τάσσονταν υπέρ της διαδικασίας που ακολούθησε ο πρόεδρος κάνοντας λόγο για «ακραία» συμπεριφορά από ορισμένους, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις απειλούσαν ακόμα και με παραιτήσεις. Η φράση «Περιφρονείτε το δικαστήριο» που ακούστηκε από σύμβουλο Επικρατείας προς τον πρόεδρο του Δικαστηρίου οδήγησε ουσιαστικά στη διακοπή της διαδικασίας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης διέρρεαν ότι υπάρχει μεθόδευση να ακυρωθεί η όλη διαδικασία και να παρατείνεται η εκκρεμότητα, με την απειλή ακόμα και παραιτήσεων μελών του Δικαστηρίου, γεγονός που δημιουργεί θέμα στην πρόοδο της υπόθεσης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Παρά τη ματαίωση της πρώτης διάσκεψης, είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ακόμα για να ληφθεί απόφαση. Το ΣτΕ θα εξετάσει τις προσφυγές που έχουν καταθέσεις Mega, Antenna, Alpha, Σκάι, Star και ΕTV. Οι σταθμοί στρέφονταν εναντίον όλων των νομοθετικών πράξεων και αποφάσεων που αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Προσβολή Ευρωπαϊκού Δικαίου

Την Τετάρτη, η Ενωση Ελλήνων Δημοσιολόγων πραγματοποίησε εκδήλωση για τις τηλεοπτικές άδειες, με ομιλητές τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Γεραπετρίτη και Ι. Δρόσο, παραστάτη του Δημοσίου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Δρόσος υποστήριξε ότι το ΕΣΡ «είναι μέσο, όχι αυτοσκοπός», ότι οι συχνότητες είναι «σπάνιος πόρος μεγάλης οικονομικής αξίας», ότι οι άδειες είναι τέσσερις ώστε τα κανάλια να είναι οικονομικά βιώσιμα, και ότι η συζήτηση για τις άδειες ξέφυγε και μετετράπη σε προσπάθεια απονομιμοποίησης του διαγωνισμού.

Στα επιχειρήματα αυτά δεν βρήκε συμμάχους. Ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με τα κρατικά έσοδα και σημείωσε ως σφάλμα της διαδικασίας που οδηγεί σε αλλοίωση του διαγωνισμού την ανακήρυξη του Ιβάν Σαββίδη ως πρώτου επιλαχόντος, ενώ στη δεύτερη άδεια μετά τον Ι. Καλογρίτσα κατετάγη ο Ευ. Μαρινάκης. «Η πλήρης αρμοδιότητα άσκησης της κρατικής εποπτείας στο πεδίο της ραδιοτηλεόρασης ανήκει στο ΕΣΡ» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε και τις περιπλοκές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς το φάσμα που είναι διαθέσιμο δεν αξιοποιείται με τις τέσσερις άδειες, «άρα έχουμε προσβολή του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού Δικαίου και αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της ΕΕ». Ανέλυσε τα στοιχεία «της τυχαιότητας και της εκβιαστικότητας» του διαγωνισμού και παρατήρησε ότι «όταν κινδύνευε να καταστραφεί η χώρα και ρωτούσα «ποιο είναι το Συνταγματικό Δίκαιο της ασύντακτης χρεοκοπίας;» τότε δεν υπήρχε νομολογία που να δίνει απάντηση στο όνομα του μνημονίου. Τώρα για τις τηλεοπτικές άδειες υπήρξε φιλομνημονιακό κρεσέντο. Και το επικαλείται η κυβέρνηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ