Νέα αναστάτωση στον χώρο των φυλακών και του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά την αιφνιδιαστική απόφαση μετάθεσης της διευθύντριας και του αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος στον Αυλώνα. Μία επιλογή που αποδίδεται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στο ότι «δεν είχαν δεχθεί προ μερικών μηνών στο κατάστημα ανηλίκων στον Αυλώνα, κρατούμενο ηγετικό μέλος της 17Ν. Κι αυτό παρά την επιμονή του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ήδη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που ανέφεραν ότι «ο κόμπος έφτασε στο …χτένι με τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων ατόμων που έχουν οδηγήσει στη διάλυση των φυλακών».
Σημείο αιχμής για τις επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν δύο θέματα που είχαν ανακύψει με νεαρό Κύπριο κρατούμενο -είχε καταδικασθεί σε 15ετή κάθειρξη- για την υπόθεση του μαύρου χρήματος στην προμήθεια του οπλικού συστήματος TorΜ1.
Το πρώτο ζήτημα αφορούσε μονοήμερη άδεια που του είχε δοθεί για να υποβληθεί σε μικρής έκτασης χειρουργική επέμβαση σε κλινική στο Παγκράτι, για την υπόθεση του μαύρου χρήματος στην προμήθεια του συστήματος ΤorM1. Ωστόσο υπήρξαν αναφορές δικαστικών λειτουργών ότι είχαν δει την ίδια μέρα τον κρατούμενο σε εστιατόριο να συντρώγει με φίλους του. Το δεύτερο ζήτημα που ανέκυψε είναι ότι σε έρευνα που είχε γίνει στο κελί του ίδιου κρατουμένου είχε βρεθεί «ποντίκι» από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένας φορτιστής κινητού αλλά και μία δεύτερη κλειδαριά έξω από το κελί του.
Όπως ανέφεραν σωφρονιστικοί υπάλληλοι που γνωρίζουν το παρασκήνιο των φυλακών Αυλώνα «για την άδεια που δόθηκε στον κρατούμενο, ήταν θέμα δικαστικών λειτουργών. Εξάλλου ο άνθρωπος αυτός επέστρεψε κανονικά στη φυλακή το βράδυ της ίδιας ημέρας χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Για τα άλλα θέματα διατάχθηκε έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης όπου υπήρξαν καταθέσεις ότι ο νεαρός κρατούμενος για τα εξοπλιστικά χρησιμοποιούσε υπολογιστή της φυλακής για σχετικές παρουσιάσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του σωφρονιστικού καταστήματος και όχι για επικοινωνία με άτομα εκτός του καταστήματος του Αυλώνα. Για την δεύτερη κλειδαριά παρουσιάσθηκαν έγγραφα και της κυπριακής πλευράς ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος για τα εξοπλιστικά μπορεί να μπει στο στόχαστρο της «τουρκικής μαφίας» και χρειαζόταν ειδική προστασία. Όμως πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, απομάκρυναν την διευθύντρια και τον αρχιφύλακα».
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες η κίνηση αυτή «αποτελεί συνέχεια περιστατικού που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015 με τη μη αποδοχή από τους υπευθύνους των φυλακών Αυλώνα της μεταφοράς εκεί του δραστήριου μέλους της 17Ν. Τότε στελέχη της φυλακής είχαν κατηγορηθεί από επιτελείς του Υπουργείου ότι …υπονομεύουν την κυβέρνηση και το έργο της στις φυλακές αφού είχαν δεχθεί άλλους ενήλικους κρατουμένους αλλά όχι το μέλος της 17Ν. Από την άλλη πλευρά οι υπεύθυνοι των φυλακών του Αυλώνα έλεγαν ότι δεν ήθελαν να ασκηθεί επιρροή του συγκεκριμένου κρατουμένου σε ανήλικους των φυλακών Αυλώνα και η περίπτωση παραμονής του εκεί, είναι διαφορετική. Κι έτσι είχε υπάρξει μία πολυήμερη σύγκρουση κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπευθύνων των συγκεκριμένων φυλακών».
Επιπλέουν από πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνεται ότι «ως αντικαταστάτης του αρχιφύλακα προορίζεται συντοπίτης διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι ο «αρχαιότερος» σωφρονιστικός υπάλληλος του Αυλώνα».