ΗΠΑ: «Απαράδεκτες» οι συγκρούσεις στη Βόρεια Συρία

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Συρία. Την ίδια ώρα ωστόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν «τρομοκρατικές ομάδες εν κινήσει», με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί τη συριακή πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι πραγματοποιεί εθνοκάθαρση.

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Συρία. Την ίδια ώρα ωστόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν «τρομοκρατικές ομάδες εν κινήσει», με την Άγκυρα να κατηγορεί την κουρδική YPG στη Συρία για εθνοκάθαρση -και να υποστηρίζει ότι η ίδια «δεν μπαίνει σε πόλεμο και δεν προτίθεται να μείνει μόνιμα στη Συρία».

Την ίδια ώρα ωστόσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν «τρομοκρατικές ομάδες εν κινήσει», πραγματοποιώντας 57 πλήγματα πυροβολικού εναντίον 16 στόχων μαχητών στη Βόρεια Συρία, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί τη κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι πραγματοποιεί εθνοκάθαρση.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θεωρούμε απαράδεκτες και πηγή βαθιάς ανησυχίας τις συγκρούσεις αυτές σε περιοχές όπου δεν βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Μπρετ Μακγκάρκ, ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στον συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, επικαλούμενος μια δήλωση του υπουργείου Άμυνας.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία σύροι αντάρτες κατέλαβαν την Κυριακή εδάφη που ελέγχονταν από κουρδικές δυνάμεις, κατά την πέμπτη ημέρα της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Τουρκία: Δεν μπαίνουμε σε πόλεμο, δεν θα μείνουμε στη Συρία

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως στόχος τους στη Συρία είναι να απωθήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής δεν θα επεκτείνουν τα εδάφη που ήδη ελέγχουν κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Αυτό επανέλαβε τη Δευτέρα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιμένοντας πως σκοπός της υποστηριζόμενης από την Τουρκία επιχείρησης σύρων ανταρτών γύρω από τις πόλεις Τζαραμπλούς και Μανμπίτζ είναι η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους και πως η YPG θα πρέπει αμέσως να μετακινηθεί ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

«Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν από αυτά τα μέρη πρέπει να τοποθετηθούν πάλι σε αυτές τις περιοχές, πρέπει να ζήσουν εκεί, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός της YPG. Η YPG έχουν ξεκινήσει εθνοκάθαρση, τοποθετούν εκείνους που θέλουν σε αυτά τα μέρη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής τούρκος πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς τόνισε, μιλώντας στο NTV, πως «η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα προχωρήσει σε κατοχή, δεν μπαίνουμε σε πόλεμο».

«Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, και η Δαμασκός, γνώριζαν για την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Είμαστε σίγουροι πως η Ρωσία τους ενημέρωσε» είπε ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση για μόνιμη παρουσία στη Συρία.

Οι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ωστόσο η Τουρκία θεωρεί την YPG προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της YPG απάντησε τη Δευτέρα από την πλευρά του πως οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι πολεμάει τις δυνάμεις της YPG δυτικά του Ευφράτη δεν αληθεύουν και αποτελούν πρόσχημα για την κατάληψη συριακού εδάφους.

«Η YPG δεν έχει στείλει καθόλου στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Μανμπίτζ. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι πολεμάει τη YPG δυτικά του Ευφράτη δεν βασίζονται στην αλήθεια και αποτελούν απλώς ευτελή προσχήματα για να διευρύνει την κατοχή συριακής γης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρεντούρ Τζελίλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk