Βήμα – βήμα φαίνεται ότι αποδομεί η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό. Μετά την μικρή, αλλά σταθερή, αύξηση των ροών προσφύγων στην Ελλάδα, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους τούρκους παρατηρητές από τα νησιά του Αιγαίου.
άντως, η Κομισιόν προσπαθεί να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, με την καταβολή 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία ενώ ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν ζήτησε να πασασχθεί βοήθεια για να μπορέσει η Τουρκία να σηκώσει το βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων.
Προηγήθηκε δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας και η κριτική των ευρωπαίων για τις εξελίξεις στη γείτονα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, οι μέχρι πρότινος μηδενικές προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (κυρίως προς τη Λέσβο) δείχνουν πλέον να έχουν αυξηθεί, καθώς τουλάχιστον 100 πρόσφυγες φθάνουν πλέον καθημερινά στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως σημειώνει το Έθνος, οι τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συμμετέχοντας στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών, έχουν αποχωρήσει από τις 21 Ιουλίου με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι (υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου οι περισσότεροι) πρόκειται να αντικατασταθούν, χωρίς ωστόσο να δίνει ημερομηνίες.
Διευκρινίζει, δε, ότι η ανάκλησή τους έγινε για λόγους γραφειοκρατικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου αυτοί να αναφερθούν-ελεγχθούν πίσω στις βάσεις τους. Το αιτιολογικό δείχνει να έχει υπόσταση, καθώς ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός όντως περνάει τα στελέχη του από «κόσκινο» με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση «εσωτερικών εχθρών».
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τηρώντας στάση αναμονής. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία είναι σε ισχύ, και ότι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών συνεχίζονται κανονικά.
Κυβερνητικές πηγές από την άλλη εκφράζουν συγκρατημένο προβληματισμό ως προς το εάν η ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών αποτελεί απλώς μέρος των εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα ή προμήνυμα διάθεσης ξηλώματος των συμφωνηθέντων με την ΕΕ για τους πρόσφυγες.