Από την Παρασκευή το βράδυ έσπευσαν αρκετοί να υποστηρίξουν τον Ερντογάν – μην τυχόν χαθεί η ευκαιρία. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής του προεξόφλησαν την απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση των 8.

Αποτελεί όμως το καθεστώς Ερντογάν έκφραση της δημοκρατίας; Προφανώς και όχι. Αυτοί που ελαφρά την καρδιά, τον στήριξαν χωρίς ούτε καν αστερίσκο ξεχνάνε ή δεν αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.

Διώξεις δημοσιογράφων και επιβολή φασιστικών αποφάσεων σε ΜΜΕ. Περιορισμός δικτύων κοινωνικής επικοινωνίας. Υπέρμετρη αστυνομική βία. Διώξεις πολιτικών αντιπάλων. Αυτά στον εσωτερικό της χώρο.

Η κατοχή της Κύπρου συνεχίζεται επί 42 έτη. Η Στρατιά Αιγαίου είναι επιθετικά διατεταγμένη κατά της Ελλάδας. Το casus beli συνεχίζει να υφίσταται. Καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις FIR και εθνικού μας εναέριου χώρου.

Αμφισβήτηση ελληνικής επικράτειας. Συνεχής ανάμιξη σε θέματα ελληνικού εσωτερικού δικαίου (Θράκη). Μη σεβασμός συμφωνιών με την ΕΕ, πχ μεταναστευτικό, εμπόριο με Κύπρο κ.α.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα (αλήθεια ποιος νοήμον αρχίζει πραξικόπημα στις 10 το βράδυ;) έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να προβεί στις εκκαθαρίσεις που επιθυμούσε – συμμετείχαν δικαστικοί στο πραξικόπημα και λαμβάνονται μέτρα εναντίον τους ενώ, με κυνισμό υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή έχει το πλεονέκτημα ότι το κράτος δεν ξοδεύει χρήματα για την τροφή των εγκληματιών!

Αυτόν τον κ. Ερντογάν έσπευσε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του να υποστηρίξουν. «Μέσα σε λίγες ημέρες θα τελειώσει το θέμα των 8» – ότι θα οδηγηθούν στη θανατική ποινή προφανώς μικρή σημασία έχει. Ο Ξηρός όμως να βγει από την φυλακή. Ποιος νοιάζεται για τις διεθνείς συνθήκες; Ίσως ο κ. Τσιπρας να γοητεύεται από τον κ. Ερντογάν. Άλλωστε τον ακολουθεί στην προσπάθεια του να ελέγξει τα ΜΜΕ και να επεμβαίνει στην δικαιοσύνη. Όλοι τον θυμόμαστε να αναγγέλλει από το Βήμα της Βουλής μελλοντικές αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Μπορεί να έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά το Καθεστώς Ερντογάν μόνο δημοκρατικό δεν είναι. Οποια στήριξη προέρχεται από την ελληνική πλευρά πρέπει να δίδεται με την προοπτική ότι η Τουρκία θα αρχίσει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες τουλάχιστον απέναντι στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος φυσικά).