Ενα «παράθυρο» κλείνει πριν ακόμη ανοίξει στην πολύκροτη δίκη της Siemens. Κατηγορούμενος για δωροδοκία, και συγκεκριμένα το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κ. Γιώργος Καραπλής, προσέφυγε στον Aρειο Πάγο, και ειδικότερα στην Εισαγγελία, προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση για επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης του σκανδάλου. Η αίτηση υποβλήθηκε διά του συνηγόρου του κ. Σπύρου Μουζακίτη στην Εισαγγελέα κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία καλείται από τον κατηγορούμενο «να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η επίδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους».
Η αιτιολογία της αναίρεσης είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 273 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η κοινοποίηση του βουλεύματος «έλαβε χώρα με απόλυτη δικονομική τάξη», αφού το βούλευμα κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στους συνηγόρους των κατηγορουμένων και όχι στους ίδιους τους κατηγορουμένους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν και είναι κάτοικοι εξωτερικού. Κατά συνέπεια «δεν απαιτείτο να μεταφραστεί στη γλώσσα των κατηγορουμένων», σύμφωνα με την αίτηση του έλληνα κατηγορουμένου Καραπλή, ο οποίος επιθυμεί τη διεξαγωγή της δίκης…
Μάλιστα προσθέτει ότι όλοι οι αλλοδαποί απολογήθηκαν στην κύρια ανάκριση με διερμηνέα και έλαβαν γνώση των εναντίον τους κατηγοριών.
Πάντως, σε πρώτη ανάγνωση, εκτιμάται από δικαστικούς κύκλους ότι μάλλον δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αίτηση, αφού αφορά απόφαση για αναβολή και επιπλέον όλα τα επιχειρήματα τα οποία καταγράφονται ήδη έχουν κριθεί από την απόφαση του δικαστηρίου του οποίου προήδρευε ο κ. Σωτήρης Τσιμπέρης και ξεσήκωσε θύελλα και πολιτικών αντιδράσεων…
Κερδισμένος και εξαφανισμένος

Πολυσέλιδη αναφορά για το θέμα της μη μετάφρασης του βουλεύματος υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται δεκτό ότι δεν ζητήθηκε η μετάφραση συνολικά του βουλεύματος. Ο κ. Ντογιάκος επικαλείται τη διάταξη της εισαγγελέως κυρίας Αθηνάς Θεοδωροπούλου αλλά και την επικύρωσή της από τον εισαγγελέα κ. Γ. Γεράκη, σύμφωνα με την οποία απαντάται σε δύο κατηγορουμένους, τον Χάινριχ φον Πίρερ και τον Τόμας Γκάνβιντ, ότι δεν απαιτείται μετάφραση.
Ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός για το ποιες σελίδες, από τις 4.500 του βουλεύματος, ζητήθηκε τελικά να μεταφραστούν. Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών το οποίο φέρει ημερομηνία 8 Απριλίου 2015 και εισήχθη στο υπουργείο Εξωτερικών στις 14 του ίδιου μήνα, ζητείται η μετάφραση γενικού μέρους του βουλεύματος αλλά και μερών που αφορούν έναν κατηγορούμενο, τον Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν, ο οποίος μάλιστα δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί από τις ελληνικές και γερμανικές Αρχές και να δικαστεί. Η κλήση του, όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, είναι απαράδεκτη διότι δεν του επιδόθηκε ποτέ το βούλευμα! Μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι συνήγοροι των Γερμανών, που εύλογα είπαν απευθυνόμενοι στο δικαστήριο: «Δηλαδή οι πελάτες μας ήταν κορόιδα που ήρθαν στην Ελλάδα, απολογήθηκαν και δήλωσαν τις διευθύνσεις τους;».


Λάθη και παραλείψεις

Η υπόθεση του μη εντοπισμού του Γιάγκεμαν, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα, είναι ένα ακόμη «λάθος» της Εισαγγελίας, η οποία δεν φρόντισε, με την ανοχή βέβαια και των Γερμανών, να εντοπίσει τον κατηγορούμενο, και απασχολεί ήδη την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Την ώρα που αποδεικνύεται ότι οι σελίδες που ζητήθηκαν να μεταφραστούν από την Εισαγγελία Εφετών έχουν ακριβώς σχέση με αυτόν τον κατηγορούμενο. Κατ’ αρχήν ζητείται να μεταφραστεί το 1ο ως και το 5ο φύλλο του βουλεύματος, που αφορά τη γενική εισαγωγή της υπόθεσης. Δεύτερον, ζητείται η μετάφραση από το 622ο ως το 1088ο φύλλο.
Οι σελίδες αφορούν το γενικό ιστορικό του βουλεύματος, ενώ από το 1687ο ως και το 2296ο φύλλο απαριθμούνται τα αιτήματα των κατηγορουμένων που έχουν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης. Ετσι αποκαλύπτεται ότι εναντίον του Γιάγκεμαν εκδόθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί. Στη συνέχεια έγινε πρόταση από τον εισαγγελέα Μπρη να παραπεμφθεί, και μάλιστα παραπέμφθηκε τελικά, να δικαστεί μεταξύ των 64 κατηγορουμένων. Για έναν περίεργο λόγο όμως, όπως καταγράφουν τα επίμαχα μέρη του βουλεύματος, δεν εντοπίστηκε ούτε αυτός ούτε κανένας γερμανός ή έλληνας συνήγορός του. Ετσι το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτη την κλήση του και εκείνος δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ