Σχέδιο «42»
Τι κοινό είχαν τα ραντεβού του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχές Ιουλίου, με 200 επενδυτές στο Λονδίνο και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι; Η απάντηση: ο αριθμός 42.

«Πράκτορας» της στήλης έπιασε στα χέρια το σχέδιο με τον φαινομενικά νερόβραστο τίτλο «Lessons from the Past and prospects ahead», κοντολογίς μαθήματα από το χθες, προοπτικές για το μέλλον που μοιράστηκε στους ανωτέρω.

Aφού το φυλλομέτρησε, κατέληξε ότι το ταπεινό σπιράλ με το σκληρό εξώφυλλο αριθμεί ακριβώς 42 σελίδες. Eίναι βασισμένο, λέει, στον περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% και διαθέτει, συνεχίζει, αναλυτικότατη τεκμηρίωση για τη δυνατότητα επίτευξης ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2017.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, αποσπάσματα του οποίου έχει εκφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, μαθαίνω ότι θα αποτελέσει τη μαγιά για την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ ενώ ο αριθμός των σελίδων του, σαράντα δύο ακριβώς, είναι προφανώς συμβολικός.

Ανάπτυξη 4% με πλεονάσματα 2%. Γίνεται;

Ετσι πιστεύουν όσοι εργάστηκαν για αυτό. Ανάμεσά τους ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη στο ταξίδι σε Λονδίνο – Φρανκφούρτη καθώς και στενός σύμβουλος στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στον 3ο όροφο της Λ. Συγγρού.



Μοντέλο Σκουρλέτη
Με τις αλχημείες του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη περί διατήρησης της κρατικής υπόστασης του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ, αντί να πωλήσει το 66% σε ιδιώτη και το 34% στο Δημόσιο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο στο τέλος του 2013, τώρα εκχωρεί δωρεάν το 51% στους μετόχους της και πωλεί το 24% σε ιδιώτη και το 25% στο Δημόσιο.

Η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ είναι περίπου 1 δισ., οπότε από ιδιώτη και Δημόσιο η ΔΕΗ ευελπιστεί να εισπράξει περί τα 500 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι το εξής: πού θα βρει το κράτος να δώσει 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά και ποιος ευρωπαίος διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας –έτσι προβλέπει ο διαγωνισμός –θα κάνει ανταγωνιστική προσφορά για τον ΑΔΜΗΕ όταν έχει να διεκδικήσει μόνο το 24%;

Για αυτό και το κουαρτέτο στο Μνημόνιο έχει βάλει ρήτρα ότι αν αποτύχει αυτό το μοντέλο απογαλάκτισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τότε θα πωληθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη!



Ελλάς, Γαλλία…
Από πρώτο χέρι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αύριο τι ζητάει η Ευρώπη από την Ελλάδα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις άλλες μεταρρυθμίσεις οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώργος Χουλιαράκης οι οποίοι θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί που έρχεται στην Αθήνα.

Ο κ. Μοσκοβισί, ο «ευρωπαίος φίλος της Ελλάδας», όπως τον χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, έχει μακρά –αν όχι πικρά –εμπειρία τόσο από τις περσινές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με την ΕΕ που παρ’ ολίγον να προκαλέσουν ναυάγιο, αλλά και από τη θύελλα που προκάλεσαν στη Γαλλία οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Και από ό,τι μαθαίνουμε, θέλει να… προλάβει.

Οι κ.κ. Μοσκοβισί και Τσακαλώτος θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα και στη συνέχεια ο γάλλος φίλος θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο.



Στον κόσμο τους
Η ΕΥΔΑΠ ζει ακόμη στην προ κρίσης εποχή… Δεν έχει καν αντιληφθεί την ύπαρξη των capital controls και απαιτεί 100% εξόφληση ανεκπλήρωτων λογαριασμών, αν δεν έχει προηγηθεί ρύθμιση.

Ταυτόχρονα όμως, αν έχει παρέλθει η προθεσμία εξόφλησης πληρωμής, δεν μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικών δικτύων.

Και καλεί τους πελάτες στα γκισέ μόνο με μετρητά, αλλά δεν ρωτάει πού θα βρεθούν τα μετρητά.

Τους πληροφορούμε ότι και το τελευταίο μπακάλικο σε λίγο θα έχει εφοδιαστεί με POS για να δέχεται κάρτες, αν και στην ΕΥΔΑΠ μάλλον είναι στον κόσμο τους…



Συμβολαιογράφοι SOS
Αν προσέξει κανείς τη νέα μεγάλη έρευνα της Στατιστικής Αρχής για τις «εργασίες των συμβολαιογράφων» μπορεί να αντιληφθεί με μια ματιά πώς άλλαξαν η οικονομία και η ζωή μας τα τελευταία 10 χρόνια.

Τι διαπιστώνει η Στατιστική, πέραν του ότι οι συμβολαιογραφικές δουλειές έπεσαν στο μισό.

Από το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, ως και το 2014 τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν κατά σειρά πράξεις που αφορούν τα δάνεια με 78%, αγοραπωλησίες ακινήτων με 73% και οι γονικές παροχές με 72%.

Αύξηση κατά το ίδιο διάστημα σημειώνεται μόνο στις διαλύσεις εταιρειών με ποσοστό μεταβολής 90,3%!

Αυτά τα νούμερα τα λένε όλα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ