Στους 25 ανέρχονται οι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στην περιφέρεια Απουλία της νότιας Ιταλίας -χωρίς ο απολογισμός να θεωρείται οριστικός. Περισσότεροι από 50 είναι οι τραυματίες, πολλοί εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είναι σαν αεροπορικό δυστύχημα» δηλώνει ο δήμαρχος του Κοράτο στο Μπάρι περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής από τη σύγκρουση.

Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές και τουρίστες που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο του Μπάρι.

Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια ένα επτάχρονο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχιζόταν επί ώρες και εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς τα συγκεκριμένα τρένα μεταφέρουν καθημερινά πολλούς επιβάτες. Τουλάχιστον οι 18 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έκκληση για δωρεά αίματος απηύθυναν τα τοπικά νοσοκομεία.

Οι αρχικές ενδείξεις ήταν κατά πληροφορίες ότι το δυστύχημα οφείλεται πιθανώς σε ανθρώπινο λάθος, στη μη τήρηση της προβλεπόμενης προτεραιότητας από έναν εκ των δυο μηχανοδηγών.

Πάντως, σύμφωνα με το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7 τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η τραγική σύγκρουση προκλήθηκε πιθανότατα από μηχανική βλάβη, από την στιγμή μάλιστα που το σύστημα το οποίο ελέγχει τους σηματοδότες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος ελέγχεται μέσω παρωχημένης τεχνολογίας

Η μετωπική σύγκρουση των τρένων έγινε στην ύπαιθρο βόρεια του Μπάρι, μεταξύ των περιοχών Ρούβο και Κοράτο. Τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων μετατράπηκαν σε μία άμορφη μάζα σιδερικών.

Αεροφωτογραφία δείχνει βαγόνια να έχουν συντριβεί από τη μετωπική σύγκρουση, ενώ συντρίμμια είναι διασκορπισμένα και στις δύο πλευρές της σιδηρογραμμής. Καθεμιά από τις δύο αμαξοστοιχίες αποτελούνταν από τέσσερα βαγόνια.
Σκηνές πανικού επικράτησαν στο σημείο του δυστυχήματος, όπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβέστες και ασθενοφόρα.

Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελ Ριο μετέβη στην περιοχή του δυστυχήματος στην Απουλία, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέστρεψε αμέσως στην Ρώμη από το Μιλάνο για να παρακολουθήσει τον συντονισμό των πρώτων βοηθειών.

Ο Ρέντσι αναχώρησε το βράδυ για την Αποιυλία. «Υπάρχει θυμός και δάκρια για τις ζωές αυτές που χάθηκαν και για τις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχει και πάρα πολύς θυμός. Η Ιταλία έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Θέλουμε να πέσει άπλετο φως πάνω σε όλη αυτή την υπόθεση» δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, Αντόνιο Νουντσιάντε, έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση».

Από την πλευρά του, το προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει οπωσδήποτε το έργο της», αλλά «με την σημερινή τεχνολογία και τις λύσεις που υπάρχουν, είναι παράλογο να μπορούν να συμβαίνουν ακόμη τραγωδίες σαν και αυτή».

Στο νοσοκομείο της περιοχής ‘Αντρια, όπου διακομίσθηκαν πολλοί τραυματίες, υπάρχει σοβαρή έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις και οι αρχές ζήτησαν από τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και όλους τους πολίτες να σπεύσουν σε βοήθεια.

Οι πυροσβέστες συνέχιζαν επί ώρες να βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος προπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν άλλα θύματα. Το έργο τους ήταν, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολο λόγω της κατάστασης των αμαξοστοιχιών, οι οποίες έχουν συνθλιβεί η μία πάνω στην άλλη.