Η νηοπομπή πέντε συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο με χαμηλές συναλλαγές δεν είναι ένα παράδοξο φαινόμενο για τα δεδομένα της ρηχής ελληνικής αγοράς. Η «αθόρυβη» ανοδική κίνηση είχε επαναληφτεί στο προηγούμενο διάστημα οπότε το εγχώριο σενάριο εξελίξεων καθόριζε την πορεία μας και οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα θετικά παρεπόμενα καλλιεργούσαν αισιοδοξία. Μέχρι ότου ήρθε o μαύρος κύκνος με τη μορφή του brexit και όλα ανατράπηκαν!
Ωστόσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία όπου με συνοπτικές διαδικασίες η Τερέζα Μέι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, υποβαθμίζουν τις αρνητικές παρενέργειες του brexit. Και τούτο γιατί σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο μια «Νορβηγικού τύπου» συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. οδηγώντας σε βάθος χρόνου (απροσδιόριστο ωστόσο…) στην υπογραφή συμφωνίας. Εξέλιξη που διαφαίνεται ότι συντελεί στη μείωση των αναταράξεων στις αγορές με την στερλίνα να έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά της.
Ωστόσο, ο επόμενο μαύρος κύκνος με τη μορφή του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών «είναι εδώ» και η αντιπαράθεση της ιταλικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το Βερολίνο συνεχίζεται.
Υφίσταται έτσι απειλή κουρέματος τοποθετήσεων ύψους 200 δις. ευρώ για τους ομολογιούχους των ιταλικών τραπεζών καθώς η ορατότητα για τον τρόπο διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου είναι χαμηλή. Παράλληλα, η εξομολόγηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank για τα των κεφαλαιακών αναγκών των ευρωπαϊκών τραπεζών αγνοήθηκε από τις ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν αμέριμνα και ενδεχομένως με άγνοια κινδύνου να κινούνται σε πλαγιοανοδική κατεύθυνση, έστω και ελαφρά, υποβοηθούμενες από τις ασιατικές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα Abenomics, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή. Παράλληλα, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σηματοδοτεί δυναμισμό για την αμερικανική οικονομία οδηγώντας τον S&P στη επίτευξη της υψηλότερης επίδοσης όλων των εποχών (2.137 μονάδες) !
Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος τα πορισμάτων των stress tests της EKT στις 29 Ιουλίου. Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, ο πήχης των προσδοκιών για το ελληνικό χρηματιστήριο εξαντλεί την πιθανή δυναμική του σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα παρόντα, την περιοχή δηλαδή των 570 μονάδων που η τεχνική ανάλυση «βλέπει» ως περιοχή αντίστασης. Έτσι, εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές μη τραπεζικών εταιρειών με ελκυστικά θεμελιώδη συνεχίζουν να αγνοούνται από την επενδυτική κοινότητα που στερείται διαθεσίμων ή διέπεται από υψηλό βαθμό απέχθειας κινδύνου για τη διενέργεια κινήσεων μακράς πνοής.


* O Δημήτρης Τζάνας είναι Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ