Όπως αναμενόταν, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, κέρδισε την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ή νέας πρωθυπουργού στη Βρετανία, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Άντρεα Λίντσομ που είχε την υποστήριξη του Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, η Μέι απέσπασε 165 ψήφους, η υπουργός Ενέργειας Λίντσομ ήρθε δεύτερη με 66, ενώ ο υποστηρικτής του Brexit Μάικλ Γκόουβ κατέκτησε την τρίτη θέση με 48 ψήφους.

Ο υπουργός Συντάξεων Στίβεν Κραμπ απέσπασε 34 ψήφους και ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ 16, με αποτέλεσμα ο Φοξ να εγκαταλείψει την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας.

Οι ψηφοφορίες ξεκίνησαν την Τρίτη μεταξύ των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κόμματος των Τόρις και θα συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθούν οι «μικροί» υποψήφιοι και να μείνουν δύο μονομάχοι, που θα τεθούν στην κρίση της ευρύτερης βάσης στελεχών του κόμματος.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει δώσει τον επόμενο πρωθυπουργό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου -κα τότε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.