Δεκαεννέα χρόνια μετά την προμήθεια των ψηφιακών της Siemens στον ΟΤΕ και δέκα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης στη χώρα μας του πλέον συζητημένου, αλλά και πολύπλευρου πολιτικά σκανδάλου αλλά και μετά από επτά μήνες αναβολών η δίκη της Siemens άρχισε σήμερα Τρίτη μετ’ εμποδίων.

Το δικαστήριο διέκοψε στο μεσημέρι της Τρίτης για τις 12 Ιουλίου.

Ο συνήγορος του γερμανού πρώην μεγαλοστελέχους της γερμανικής εταιρείας Φον Πύρρερ, Γιάννης Γιαννίδης, ανέπτυξε για λογαριασμό του πελάτη του την πρώτη ένσταση ακυρότητας. Παράλληλα, μετά τη ολιγόωρη διακοπή της δίκης διορίστηκε μεταφράστρια για τον τραπεζίτη Όσβαλντ.

Ο κ Γιαννίδης δήλωσε προς το δικαστήριο ότι η ακυρότητα της διαδικασίας για τον πελάτη του είναι απόλυτη, αφού είναι αμετάφραστο το βούλευμα στα γερμανικά . Πρόκειται για την μητέρα των ακυροτήτων είπε χαρακτηριστικά. Επικαλέσθηκε και ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος. Ζήτησε να δοθεί χρόνος στους κατηγορουμένους να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες των 4.500 σελίδων του βουλεύματος . Στο ίδιο κλίμα αγόρευσαν και ο συνήγορος των κατηγορουμένων Σίκατσεκ και Γιάσπερ.

Πυρ κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε εξαπέλυσε και ο συνήγορος του γερμανού κατηγορουμένου, Τόμας Γκάνσβιντ, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Επεσήμανε την ακυρότητα λόγω μη μετάφρασης του βουλεύματος και έβαλε με επιχειρήματα κατά της εισαγγελικής διάταξης που εκδόθηκε στο Εφετείο και επέτρεψε την πρόοδο της δίκης με το βούλευμα αμετάφραστο.

Επικαλέστηκε κσι Οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης που επιβάλει την μετάφραση για την ενημέρωση των αλλόγλωσσων κατηγορουμένων για να αποφευχθεί το ρίσκο της μείωσης των δικαιωμάτων των κστηγορουμένων.

Σημείωσε μάλιστα ότι επιβάλλεται η μετάφραση κάθε εγγράφου, σύμφωνα με τη γαλλική νομολογία.
Αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ομολογείται ότι μπορούσε να μεταφραστεί το βούλευμα ως τον Ιούνιο και αναρωτήθηκε τί έγινε, αφού η δίκη αρχίζει τελικά τον Ιούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης ρητά στην ανάγκη μετάφρασης της Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης για τη ζημιά της υπόθεσης. Στο ίδιο κλίμα αγόρευσε και ο συνήγορος των κατηγορουμένων Μπενσάου και Κουτσενρόιτερ όπως και οι υπόλοιποι συνήγοροι των αλλαδαπών κατηγορουμένων καθώς και του κυρίου Γεωργιανννάκη ελληνικής καταγωγής αλλά χωρίς τη γνώση της γλώσσας μας.

Η δίκη επρόκειτο να αρχίσει στις 9 το πρωί. Ο πρόεδρος Τσιμπέρης εκφώνησε τα ονόματα, όταν ανακάλυψε ότι λείπει μεταφραστής. Ετέθη επίσης θέμα ότι είναι απών και ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Ηλία Γεωργίου.

Ετσι η υπόθεση διεκόπη για τις 12 το μεσημέρι, αλλά παράλληλα ορίστηκε ότι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα είναι στις 12 Ιουλίου! Και μετά ραντεβού το Σεπτέμβριο, όπως είπε ο Πρόεδρος.

Παρόντες σήμερα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τον Πρόεδρο να θέλει να διεξαχθεί η δίκη αλλά με συνεχή θέματα να αναφύονται διαρκώς!

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόσφατα προαχθείς, Γ. Τσιμπέρης, παρότι έχει τοποθετηθεί στο Ναύπλιο, θα ολοκληρώσει τη δίκη και τότε θα μετατεθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες ανώτατες δικαστικές πηγές. Η δίκη καταρχήν ήταν προσδιορισμένο να αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου, αλλά πήρε αλλεπάλληλες αναβολές, λόγω της απεργίας των δικηγόρων. Ως επιπλέον αγκάθια της δίκης αναδεικνύονται το αμετάφραστο βούλευμα (έχει και 16 γερμανούς -αλλοδαπούς κατηγορούμενους) και το ne bis in idem το γεγονός ότι κάποιοι έχουν ήδη δικαστεί από γερμανικά δικαστήρια.

Το βούλευμα παραπομπής των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιγράφει ότι η ζημιά από το σκάνδαλο για το ελληνικό Δημόσιο φθάνει τα 72.000.000 ευρώ, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου στη χρηματοδότηση των κομμάτων από τη γερμανική εταιρεία, την οποία ευθέως περιγράφουν δυο δικαστικές αποφάσεις:

Η μια έχει εκδοθεί από το Πρωτοδικείο του Μονάχου (αφορά τον Μιχάλη Χριστοφοράκο), ενώ η δεύτερη αφορά τον συμβιβασμό του ελβετικού Δημοσίου με τον Πρόδρομο Μαυρίδη (πλήρωσε ένα ποσό και σε κοινωφελή ιδρύματα). Η διάταξη της Ομοσπονδίας της Ζυρίχης ( όπως έχει αποκαλύψει το Βήμα) και συγκεκριμένα του Λίνχαρντ Όξνερ, αναφέρει ρητά ότι ότι το 2% της Σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία δόθηκε στο ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρία άλλου μεγαλοστελέχους της εταιρείας, χρήματα δίνονταν από το τμήμα τηλεπικοινωνιών σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα.

«Έχετε ιστορική ευθύνη. Η υπόθεση της Siemens είναι πολιτικό σκάνδαλο και δεν κάθεται ούτε ένας πολιτικός στο εδώλειο. Εχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας» είπε στην αγόρευσή της η συνήγορος του Φάνη Λυγινού. Ζήτησε επίςης να καταργηθεί το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη της. Οι συνήγοροι των αλλοδαπών κατηγορουμένων προανήγγειλαν σχεδόν την προσφυγή των πελατών τους στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει .

Ο συνήγορος του Πρόδρομου Μαυρίδη πρότεινε να διακόψει το δικαστήριο ως το Σέπτέμβριο ώστε να μεταφραστεί το βούλευμα.

«Θα απαντήσουμε στις 12 Ιουλίου» είπε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Τσιμπέρης επισημαίνοντας και αυτός το επείγον της δίκης.

Κατηγορούμενος επίσης, προπονητής, που έχει μεσολαβήσει στη διακίνηση των χρημάτων του Θ. Τσουκάτου ζήτησε την άρση της απαγόρευσης από τη χώρα.

Οι κατηγορούμενοι
Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, κατηγορούμενος στην υπόθεση μεταξύ των 64 με βάση τα έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στη δικογραφία στη διάρκεια της δεκαετούς διερεύνησης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι έχει διακινήσει ένα υπέρογκο ποσό, περίπου 180 εκ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε μέσω 11 τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία περιέργως έφθασε στην Εξεταστική Επιτροπή, ένα μήνα μετά το κλείσιμο της Επιτροπής. Μάλιστα η Έκθεση διαβιβάστηκε στην τότε ανακρίτρια, Μαρία Νικολακέα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε, παρά μόνο από τους δημοσιογράφους. Μεγάλα ποσά εμφανίζονται επίσης να έχουν διακινηθεί και μέσω των άλλων στελεχών της και κατηγορουμένων σήμερα της Siemens Ελλάς, Ηλία Γεωργίου και Χρήστου Καραβέλλα. Στο σπίτι του Ηλία Γεωργίου έγινε πρόσφατα έφοδος από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού εντοπίστηκε και στα Πάναμα Πέιπερς. Κατασχέθηκε σκληρός δίσκος από το σπίτι του και η Οικονομική Εισαγγελία ψάχνει τώρα, αν υπάρχει σχέση μεταξύ των λογαριασμών του και μαύρου πολιτικού χρήματος. Ο Ηλίας Γεωργίου κατηγορείται και για τη δωροδοκία του Τάσου Μαντέλη, μία δίκη, που γίνεται εδώ και 3,5 χρόνια με μέλος του δικαστηρίου να εμφανίζει προβλήματα υγείας, ώστε να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η όλη διαδικασία.
Τα μικρότερα ευρήματα στην Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος τα έχει ο εμφανιζόμενος στο βούλευμα ως πρώτος κατηγορούμενος, Μιχάλης Χριστοφοράκος. Εμφανίζεται να έχει εισπράξει μόνο τους μισθούς του, μέρος των οποίων έχει διατεθεί για δάνειο, το οποίο πληρώνει στην εταιρεία, αφού με δάνειο αγοράστηκε το σπίτι στην Εκάλη…Ο ίδιος θα εκπροσωπηθεί στη δίκη με τρεις δικηγόρους. Εκκρεμούν σε βάρος του τέσσερα εντάλματα σύλληψης, αλλά η γερμανική Δικαιοσύνη έχει αρνηθεί την έκδοσή του, λόγω γερμανικής υπηκοότητας.

Τα ευρήματα της δικογραφίας, που τον αφορούν δεν είναι χρηματικά, αφού δεν εμφανίζεται να διακινεί, ούτε ευρώ, αλλά το κατηγορητήριο στηρίζεται σε καταθέσεις άλλων συγκατηγορουμένων του, όπως του Ράινχαρτ Σίκατσεκ και του Μάκλ Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι θεωρούνται οι θεματοφύλακες των μαύρων ταμείων, οι οποίοι διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ και προς την Ελλάδα.

Ο άλλος απών της δίκης, ο οποίος πάντως δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στη δίκη, λόγω αγνώστου διαμονής, είναι ο Χρήστος Καραβέλας. Ενώ εμφανιζόταν ως κάτοικος Νότιας Αμερικής από το 2009, πληθαίνουν τα στοιχεία, τα οποία θεμελιώνουν το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψε την Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες το 2010 εθεάθη σε ραντεβού με τον δικηγόρο του στο Μόντε Κάρλο, ενώ πριν από περίπου έξι μήνες εθεάθη στην κωμόπολη Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο! Όσοι τον γνωρίζουν επιμένουν ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την αδυναμία του στα ακίνητα, αλλά και στη Γερμανία ακόμα ασχολείται με πώληση ακινήτων έξω από το Μόναχο, όπου εθεάθη να βγάζει φωτοτυπίες από συμβόλαια.
Βασικός κατηγορούμενος από την πλευρά των στελεχών του ΟΤΕ, που φαίνεται να χρηματίστηκαν είναι ο Γιώργος Σκαρπέλης,πρώην αντιπρόεδρος του ΟΤΕ, ο οποίος φαίνεται να εισέπραξε από τον Ηλία Γεωργίου το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ακολουθούν οι άλλοι κατηγορούμενοι, Γρεβενίτης, Αυλωνίτης, Νικάκης, Κόκκινος κ.λ.π. Τη μεγαλύτερη μίζα την εισέπραξε, πάντως ο καθηγητής,νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ, Κ. Ξυπολιάς, ο οποίος αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά πέθανε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2009.
Μυστήριο υπάρχει και για τον θάνατο του άλλοτε οικονομικού στελέχους της Siemens Νοϋμπύργκερ, ο οποίος έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα του Μονάχου, αλλά ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία. Ο τελευταίος άνθρωπος που έφαγε μαζί του, πάντως, ο Τόμας Γκάνβιντ, επίσης κατηγορούμενος στη δίκη των 64, δήλωσε στο Focus ότι, όταν το άκουσε σκέφτηκε ότι «τον φίλο μου τον έριξαν από τη γέφυρα».
Εκτός από τον Νοϋμπύργκερ κατηγορούμενος στη δίκη είναι και ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Φον Πύρερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την καγκελάριο Μέρκελ. Φυσικά έχουν παραπεμφθεί για ενεργητική δωροδοκία και οι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, καθώς και το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Γιούνγκ.
«Αδυναμίες» και… «ορφανά» εκατομμύρια
«Ορφανά » εμφανίζονται από τις κινήσεις λογαριασμών και 55 εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν αλλά δεν ξέρουμε πού κατέληξαν. Αίσθηση προκαλεί για παράδειγμα ότι δεν έχει κληθεί από τη δικαιοσύνη, ούτε ως μάρτυρας ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Μπένχαρτ Ντόμπεκ, ο οποίος μάλιστα είναι το πρόσωπο που υπέγραψε με τον ΟΤΕ την σύμβαση 8002, η οποία κρίνεται στη δίκη – μαμούθ, η οποία αρχίζει αύριο.
Μια άλλη αδυναμία, πάντως, που εντοπίζουν όσοι γνωρίζουν τη δικογραφία είναι και το γεγονός ότι κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως συνέργεια σε παθητικής δωροδοκία, τόσο ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος εισέπραξε το 1.000.000 γερμανικά μάρκα για λογαριασμό του ΠαΣοΚ, όσο και οι μεσάζοντες φίλοι του, που τον βοήθησαν να εισαγάγει τα χρήματα. Μάλιστα η μια γυναίκα, που είναι κατηγορουμένη δηλώνει αδυναμία να πληρώσει ακόμα και δικηγόρο και στην πρώτη ημέρα της δίκης ζήτησε να της διοριστεί από το δικαστήριο.
Οι μάρτυρες, που έχουν κληθεί είναι 48, με τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας να είναι σε περίοπτη θέση (όπως ο Π. Ξυνής), η γραμματέας του Χ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, με τους τέσσερις άνδρες της φρουράς ασφαλείας της, η οποία έχει εμφανίσει το ημερολόγιό της ως το άλφα και το ωμέγα του σκανδάλου, αλλά και ο Ε. Σέκερης, πρώην συγγραμβός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σημερινό στέλεχος της Siemens Ελλάς.
Στο περιθώριο όλων αυτών υπάρχει σε εκκρεμότητα και η αναθεώρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens, ο οποίος υπεγράφη το 2012 και έχει χαρακτηριστεί ως «άθλιος» από υπουργούς της κυβέρνησης. Αυτές τις ημέρες υπάρχει κινητικότητα για συνάντηση στη Γερμανία μελών της κυβέρνησης και στελεχών της γερμανικής εταιρείας για την αναθεώρησή του.