Αν την πολιτική διαμορφώνουν τα πρόσωπα, η ένταξη του Γεργκ Ασμουσεν στο δυναμικό της εταιρείας συμβούλων Lazard μπορεί να σημάνει εξελίξεις στο ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δυσθεώρατου χρέους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Spiegel», ο γερμανός πολιτικός και πρώην ευρωτραπεζίτης αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Lazard στη Γερμανία.
H εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Lazard είναι η εταιρεία που παρέσχε πολύτιμη τεχνική αρωγή στο πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που έγινε το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Εχει μεγάλη δραστηριότητα σε δημόσια και ιδιωτικά προγράμματα επενδύσεων στην Ελλάδα (υπήρξε και σύμβουλος της Cosco στην εξαγορά του ΟΛΠ), καθώς το εδώ γραφείο της συνεργάζεται στενά με το γραφείο του Παρισιού το οποίο διευθύνει ο γνωστός μάνατζερ Ματιέ Πιγκάς. Ο γάλλος μάνατζερ είναι, άλλωστε, επικεφαλής της ομάδας «sovereign advisory», που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών σε υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.
Τεχνογνωσία


Τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης η Lazard, άλλωστε, απέκτησε μεγάλη τεχνογνωσία σε προγράμματα αναδιάρθρωσης και διαχείρισης κρατικών χρεών και διάσωσης τραπεζών –πρόσφατα ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους της Ουκρανίας.
Η ένταξη του Γεργκ Ασμουσεν στο δυναμικό της Lazard και ειδικότερα η ανάληψη της ευθύνης για το γραφείο της εταιρείας στο Βερολίνο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις επαφές μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων και τεχνικών συμβούλων στην πολυαναμενόμενη από την Αθήνα διευθέτηση του προβλήματος με το χρέος, που θεωρείται ως όρος εκ των ων ουκ άνευ για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές –όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, ακόμη και το Βερολίνο, ασχέτως αν ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο ζήτημα λόγω των εκλογών του φθινοπώρου του 2017.
Γνώστης των θεμάτων


O νέος επικεφαλής της Lazard Γερμανίας , αν μη τι άλλο, έχει βαθιά γνώση των θεμάτων τα οποία θα κληθεί –πιθανότατα… –να διαχειριστεί εν ευθέτω χρόνω. Η εμπλοκή του Ασμουσεν στο ελληνικό ζήτημα ξεκίνησε αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, καθώς την περίοδο 2008-2011 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υφιστάμενος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ως επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής, μακροοικονομικών υποθέσεων, πολιτικής των χρηματαγορών και ευρωπαϊκής πολιτικής διηύθυνε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης την ομάδα διαχείρισης της κρίσης που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Αργότερα, ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης και ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, εξελίχθηκε σε πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση της κρίσης χρέους των άλλων κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κρίσης.
Τον Ιανουάριο του 2012 ο Ασμουσεν διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως διάδοχος του Γιούργκεν Σταρκ, του γνωστού «γερακιού» της αντιπληθωριστικής νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής ορθοδοξίας που παραιτήθηκε αρνούμενος να συμπράξει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών-μελών στη δευτερογενή αγορά που προωθούσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σημειωτέον ότι ο διορισμός του Ασμουσεν στο υπουργείο Οικονομικών και κυρίως στην Μπούντεσταγκ είχε πυροδοτήσει διαμαρτυρίες βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοσοσιαλιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών, διότι ήταν σε όλους γνωστό ότι από το 1987 ο νέος ευρωτραπεζίτης ήταν μέλος του αντιπολιτευόμενου, τότε, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Στη γραμμή Ντράγκι


Οπως έγραψαν οι «New York Times», ως ένας εκ των δύο γερμανών τραπεζιτών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ο Ασμουσεν βοήθησε ώστε να εξηγηθεί η σκοπιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων στη γερμανική κοινή γνώμη που φοβόταν ότι με την πολιτική της η ΕΚΤ μετέφερε χαριστικά και ως μη ώφελε πλούτο στις καταρρέουσες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι η ελληνική. «Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο ευρωτραπεζίτης Ασμουσεν αναφερόταν ως υποστηρικτής αντιδημοφιλών πολιτικών, που λειτουργεί ως αντίβαρο στον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, που αντιμετωπίζει εξ ορισμού κριτικά κάθε μέτρο τόνωσης της ρευστότητας που λαμβάνει η Ευρωτράπεζα» σημείωναν χαρακτηριστικά οι «ΝΥΤ».
Η ειρωνεία είναι ότι οι δύο άνδρες (Ασμουσεν και Βάιντμαν) γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια τη δεκαετία του 1990, όταν σπούδαζαν Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με καθηγητή, μάλιστα, τον επί σειρά ετών πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ (2004-2011) Αξελ Βέμπερ, εμβληματικό αντιπληθωριστικό «γεράκι» που παραιτήθηκε έναν χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα για να διεκδικήσει, ανεπιτυχώς, τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ.
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Ασμουσεν παραιτήθηκε αιφνιδίως από την ΕΚΤ και έφυγε από τη Φρανκφούρτη για οικογενειακούς λόγους (για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη σύζυγο και στα δύο μικρά παιδιά του που ζουν στο Βερολίνο). Στη γερμανική πρωτεύουσα διορίστηκε υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών. Το «Spiegel» αναφέρει ότι τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εξετάζουν αν ο διορισμός τού ηλικίας 50 ετών Γεργκ Ασμουσεν στη Lazard μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων. Θεωρεί όμως ότι δεν θα προκληθούν καθυστερήσεις στην ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΝΕΥΜΑ
Διαφιλονικούμενες πρωτοβουλίες ερήμην των… αρχηγών

Ευρωπαϊστής, και μάλιστα φεντεραλιστής (υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών και ενός κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη), ο Γεργκ Ασμουσεν ουδέποτε δίστασε να συγκρουστεί με τους προϊσταμένους του. Το 2013 ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ συναίνεσε με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στο «κούρεμα» των καταθέσεων των Κυπρίων για την εξυγίανση των κυπριακών τραπεζών, ενέργεια που ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε «όχι τόσο έξυπνη».
Στις αρχές του 2015, εν μέσω διαπραγματεύσεων με την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος, η εφημερίδα της Δρέσδης «Sächsische Zeitung» αποκάλυψε ότι ο Ασμουσεν είχε επαφές με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ερήμην του Βερολίνου και κυρίως του διαχειριστή των ελληνογερμανικών υποθέσεων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά ταύτα ο Σόιμπλε δεν του κράτησε κακία και στα τέλη του 2015 από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πρότεινε την τοποθέτησή του σε διευθυντική θέση στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Ο διορισμός όμως ματαιώθηκε λόγω αντιδράσεων της… διοίκησης της τράπεζας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ