Σε τεχνικά προβλήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα απέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, καθώς θα καταβάλλονται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, έκανε λόγο για «αυταπόδεικτες αναλήθειες», ψεύδη και «αντιπολιτευτικό πάθος και μίσος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ίδιος διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο με την αλλαγή της ημερομηνίας το 2016, οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν συνολικά τον χρόνο 11 και όχι 12 επικουρικές συντάξεις, επειδή το ΕΤΕΑ σταματά, πλέον, να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου και θα την καταβάλλει στις αρχές του επόμενου.
Έτσι, η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
«Οι συνταξιούχοι έπαθαν μεγάλο σοκ. Ποια είναι η σκοπιμότητα ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξής τους; Γιατί αλλάζετε την ημερομηνία καταβολής της; Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν για το 2016, 11 και όχι 12 επικουρικές συντάξεις. Μήπως, τελικά, σκοπός σας είναι να συνηθίσουν οι συνταξιούχοι ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξης τους;» ρώτησε ο κ. βουλευτής του ΚΚΕ.
«Είναι παράδοξο να ακολουθείτε τη συνταγή του ‘Ελεύθερου’, που ισχυρίζεται με πρωτοσέλιδό του ότι η μεταφορά κατά δύο μέρες της πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, λόγω τεχνικής αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, σημαίνει ότι θα χαθεί μια επικουρική σύνταξη τον χρόνο. Κοινή λογική χρειάζεται. Δεν περίμενα από εκπρόσωπο του ΚΚΕ να υιοθετήσει αυτούς τους παραλογισμούς. Εμείς με τις νέες δομές στις οποίες προχωρούμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες στήριξης των μικροσυνταξιούχων» απάντησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
«Ρίχνετε τις ευθύνες στο τραπεζικό σύστημα, ενώ δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε την ημερομηνία πληρωμών των επικουρικών συντάξεων. Δεν μπορεί να λέτε ψέματα. Έτσι λέγατε και ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, και σήμερα οι συνταξιούχοι βλέπουν ότι λείπουν χρήματα. Και τώρα λέτε ψέματα ότι θα αναπληρωθούν οι συντάξεις» απάντησε ο κ. Κατσώτης.
Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι εάν ένα ζευγάρι έχει εισόδημα 5.508 έκαστος, χάνει το ΕΚΑΣ, αφού υπερβαίνει το όριο των 11.000 ευρώ ετησίως.
«Αν πρόκειται να υιοθετείτε όλη τη συνθηματολογία της Δεξιάς, με την οποία κατά τα άλλα είστε αντίπαλοι, θα δούμε πού θα καταλήξει. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε. Το αποδεικνύουν οι ρυθμίσεις που προωθούμε… » ανταπάντησε ο κ. Πετρόπουλος.
«Σήμερα, ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ δεν υφίσταται πια», επεσήμανε ο υφυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε το 1996 για να καλύψει τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο μέσο εισόδημα, που ήταν 5.208 ευρώ, και τη μέση σύνταξη, που ήταν 3.900 ευρώ. Έτσι, όπως είπε, σήμερα το μέσο κατώτατο εισόδημα είναι 7.680 και η μέση κατώτατη σύνταξη 7.667 ευρώ.
«Με το νέο σύστημα θέτουμε τους κανόνες και τα κίνητρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και είπε, ως παράδειγμα, ότι κάποιος με 4.500 ένσημα και 700 ευρώ μέσες αποδοχές, έπαιρνε 717 ευρώ σύνταξη (230 ευρώ ΕΚΑΣ και 487 βασική σύνταξη), τη στιγμή που σύνταξη 717 ευρώ, χωρίς ΕΚΑΣ, παίρνει κάποιος με 8.700 ένσημα και μέσες αποδοχές 1.400 ευρώ.