Αποδέκτης παραπόνων έγινε, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από τους εργαζόμενους στο Ψυχιατρικό και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της πόλης. Μάλιστα, εργαζόμενος στο Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» αλυσοδέθηκε στην πόρτα του «Ιπποκράτειου» στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί, πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, ο νοσηλευτής και πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος, αλυσοδέθηκε στην πόρτα του «Ιπποκράτειου» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, εις ένδειξει διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος, από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Σταμάτη Βαρδαρό, τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θωμά Υφαντή και τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ Γ. Κύρκο και Στ. Πλωμαρίτη, επισκέφθηκε αρχικά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και αμέσως μετά με το προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Τα βασικά θέματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ήταν η υποστελέχωση, η ελλιπής χρηματοδότηση και τα κτηριακά προβλήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία -που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη βουλή- καθώς και στις ατομικές συμβάσεις των καθαριστριών.

Μετά την σύντομη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία ο υπουργός Υγείας, αναγνώρισε τα προβλήματα και την αγωνία των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και υποστήριξε ότι «τώρα δεν είμαστε πια σε αυτή τη φάση. Ακόμα και σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο με τις προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, όσο και με την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά από 6 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι η αξιοπρεπής δημόσια περίθαλψη και γι’ αυτό η πρώτη μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε ήταν η καθολική και ισότιμη πρόσβαση, με την πλήρη υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας».

Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, ο κ. Ξανθός τόνισε, ότι το 10% των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, αφορούν στους συγκεκριμένους τομείς. «Θα ακολουθήσει κι άλλη δέσμη προσλήψεων αλλά δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια. Τώρα πρέπει να λέμε λίγα λόγια και κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος όσο αφορά το θέμα των ατομικών συμβάσεων των καθαριστριών, τόνισε ότι ξέρει το πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί νομοθετική λύση.

Στην συνέχεια, το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε το «Ιπποκράτειο», όπου και εκεί έγινε δέκτης παραπόνων για έλλειψη ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα, όπως οι ΜΕΘ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

«Τα κενά τα ξέρουμε, τις ανάγκες τις καταλαβαίνουμε και κατανοούμε τη δυσφορία», απάντησε ο κ. Ξανθός υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει το ΕΣΥ αλλά και να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

Ο Ανδρέας Ξανθός δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να κάνει λόγο για φύλακες διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών στον ΕΣΥ και έθεσε το πολιτικό ερώτημα «Μπορούμε τελικά σε συνθήκες μνημονίου και παρατεταμένης λιτότητας να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή περίθαλψη. Εμείς πιστεύουμε ότι πραγματικά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να βάλουμε σε προτεραιότητα τη δημόσια περίθαλψη και αυτό το πολιτικό σήμα το έχουμε ήδη δώσει».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν έχουμε την ίδια πολιτική συστηματικής εγκατάλειψης, απαξίωσης, αποδιοργάνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης. Πρέπει να τελειώνουμε με την πελατειακή λογική, την αναξιοκρατία και την κομματοκρατία στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κοινωνία θέλει ανακούφιση και δικαιοσύνη και δικαίως απαιτεί συνέπεια και αξιοπιστία από το πολιτικό σύστημα».

Μαίρη Μπιμπή