Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά την νίκη του «Brexit» στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν πρόκειται η Βρετανία να ζητήσει άμεσα ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που αναφέρεται στις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ.
Ο Κάμερον σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις εξόδου θα ξεκινήσουν από τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 θα ληφθεί «από τη Βρετανία και μόνο».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να ξεκινήσουν «τώρα» οι διαπραγματεύσεις (όταν ο Κάμερον πάει στις Βρυξέλλες), σημειώνοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να μείνει σε κατάσταση «παράλυσης» τους επόμενους τρεις μήνες.
Συγκεκριμένα ο Κόρμπιν είπε ότι οι Εργατικοί αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε την εκστρατεία «διχαστική και αρνητική».
Σημειώνει ότι καμία πλευρά των Τόρις δεν έχει σχέδιο εξόδου και επιμένει ότι στη διαδικασία πρέπει να εμπλακούν οι Εργατικοί.
Ο Κάμερον ζήτησε να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μην προσπαθήσει το Κοινοβούλιο να το μπλοκάρει, ενώ δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει ο νέος πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Νικ Κλεγκ, πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται ότι στη συνέχεια ο Νικ Κλεγκ κάλεσε να υπάρξουν πρόωρες εκλογές.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο» συνέχισε. «Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ» είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την ήττα της εκστρατείας του Bremain στο δημοψήφισμα, άφησε να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στην ενιαία αγορά.
Είπε ότι εναπόκειται στη νέα κυβέρνηση να αποφασίσει εάν η Βρετανία θα ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EOX/EEA) όπως η Νορβηγία ή η Ισλανδία. Ο Κάμερον είπε ότι η καλύτερη συμφωνία για μία Βρετανία εκτός ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει την καλύτερη συμφωνία και για τη Σκωτία, σημειώνοντας ότι η Σκωτία είναι σε δύο ενιαίες αγορές -της Βρετανίας και της ΕΕ- και ότι ιδανικά θα πρέπει να παραμείνει και στις δύο.
Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και είπε ότι στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να έχει λόγο τόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου, όσο και το οικονομικό κέντρο της χώρας.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Γουστμίνστερ υπενθύμισε ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να δούμε την Σκωτία εκτός Ευρώπης». Αν γι’ αυτό χρειάζεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, «ας είναι» συμπλήρωσε ο Άνγκους Ρόμπερτσον.
Ο Κάμερον σημείωσε, επίσης, ότι το Κοινοβούλιο είναι μεν ανεξάρτητο, αλλά θα πρέπει οι βουλευτές να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «καλή θέληση» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Παράλληλα, ο Κάμερον είπε ότι η Βρετανία δικαιούται να έχει έναν επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει μέλος της και θα επιδιώξει να διορίσει έναν το συντομότερο δυνατόν.
Ο Βρετανός Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο, αφού είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι μίλησε με την πρωθυπουργό της Πολωνίας σήμερα, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Πολωνοί μετανάστες έπεσαν θύματα επίθεσης μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μίλησα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας (σ.σ. την Μπεάτα Σίντλο) σήμερα το απόγευμα και της είπα πόσο ανησύχησα για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν. Την καθησύχασα ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Πολωνούς πολίτες στη χώρα μας» είπε ο Κάμερον.