Σειρά κραυγαλέων λαθών και εσφαλμένων εκτιμήσεων από τους υπευθύνους ασφαλείας ενός σουπερμάρκετ αλλά και αστυνομικούς οδηγεί σε αδιέξοδο την έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας της 69χρονης Ελευθερίας Αγραφιώτη στο Μαρούσι. Το θύμα είχε εξαφανισθεί στις 21 Απριλίου και βρέθηκε νεκρή με πολλαπλά τραύματα προ μερικών ημερών στο τρίτο υπόγειο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην οδό Χατζημανώλη. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται –τουλάχιστον επισήμως– σε «τυφλό σημείο».
Από τη μία πλευρά, αστυνομικοί που είχαν σπεύσει επί τόπου, δύο εβδομάδες πριν από την ανακάλυψη του πτώματος της δολοφονημένης, είχαν προσδιορίσει τα αίματα που είχαν εντοπίσει στο κλιμακοστάσιο του σουπερμάρκετ ως «ακαθαρσίες». Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον εντοπισμό της δολοφονηθείσας και στην ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του σουπερμάρκετ, παρότι είχαν δει σχεδόν από την αρχή το εγκαταλελειμμένο όχημα της 69χρονης, δεν είχαν ειδοποιήσει κανέναν . Έτσι το άφησαν εκεί κλειδωμένο ακόμη και τις διακοπές του Πάσχα.
Όταν ένας υπάλληλος του καταστήματος ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή της 13ης Μαΐου ότι «το αυτοκίνητο της 69χρονης ήταν αυτό που πιθανόν βρισκόταν στο δεύτερο υπόγειο του σουπερμάρκετ», συμπλήρωσε μετά ότι «το όχημα βρισκόταν σε διαφορετικές θέσεις και είχε αλλάξει τον αρχικό χώρο παρκαρίσματός του». Και αυτό, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «προκειμένου προφανώς να δικαιολογήσει τη μη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών ή των συγγενών για το αυτοκίνητο. Αγνοώντας βεβαίως τότε ότι η οδηγός του ΙΧ ήταν νεκρή και βεβαίως δεν μπορούσε να μετακινήσει το ΙΧ που βρισκόταν μονίμως στην ίδια θέση. Χωρίς να ενημερωθεί οποιοσδήποτε. Και ότι η αποκάλυψη του εγκλήματος και του άμεσου θανάτου της Ελευθερίας Αγραφιώτη θα “πρόδιδε” αυτή την παραπλανητική αναφορά».
Όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» υπεύθυνος ασφαλείας αλυσίδας σουπερμάρκετ, «φροντίζουμε, σε συνεννόηση και με την Αστυνομία, να ελέγχονται τα υπόγεια γκαράζ και να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τυχόν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα όταν πλέον τα καταστήματα κλείνουν. Και αυτό για να αποφεύγονται περιπτώσεις χρήσης κλεμμένων οχημάτων ή αυτοκινήτων που μεταφέρουν ναρκωτικά και άλλες παρεμφερείς ενέργειες.
»Αρκετές φορές έχουν βρεθεί οχήματα τα οποία ποινικοί ή άλλα πρόσωπα προσπαθούν να κρύψουν σε σουπερμάρκετ. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε κανένας έλεγχος. Επιπλέον, σε πολλές αλυσίδες καταστημάτων γίνεται επισταμένος έλεγχος όλων των χώρων προτού κλείσουν τα καταστήματα. Ελέγχονται τουαλέτες, γκαράζ, κλιμακοστάσια για να μην έχει εγκλωβισθεί κάποιος άνθρωπος ή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Ακόμη και για την περίπτωση που κάποιος επίδοξος ληστής κρυφτεί σε κάποιον χώρο του μαγαζιού και αποκτήσει ελευθερία δράσης μόλις κλείσει. Όμως τέτοια μέτρα δεν είχαν ληφθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα» .
Αστυνομικοί να συμπληρώνουν στις εκτιμήσεις ότι «αν ελθχε γίνει εξ αρχής έλεγχος του χώρου στάθμευσης και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, θα είχαν επιταχυνθεί οι έρευνες και θα είχαμε εντοπίσει εκμεταλλεύσιμα στοιχεία στα βίντεο των καμερών του καταστήματος. Όμως οι καταγραφές αυτές λόγω της “ανακύκλωσης” του οπτικού υλικού έχουν καταστραφεί από τις πρώτες, “χαμένες” εβδομάδες».
Υπήρχε ωστόσο και σειρά αστυνομικών σφαλμάτων. Αρχικά υπήρξε απολύτως ελλιπής έλεγχος του κλιμακοστασίου –όπου δέχθηκε τα φονικά πλήγματα η 69χρονη– από αστυνομικούς περιφερειακών ή κεντρικών υπηρεσιών που είχαν σπεύσει επί τόπου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, «αστυνομικός από κρίσιμη υπηρεσία εισήλθε στο κλιμακοστάσιο και δεν αντελήφθη τις εμφανείς κηλίδες αίματος. Εκτιμώντας ότι είναι θέμα “μη τήρησης της καθαριότητας”. Ουδείς ήλεγξε τον χώρο του τρίτου υπογείου όπου υπήρχε το πτώμα της Ελευθερίας Αγραφιώτη, παρότι υπήρχαν σχετικές υποδείξεις. Τότε υπήρχε η εικόνα ότι κάποιος άγνωστος δράστης είχε επιτεθεί στην άτυχη γυναίκα σε άλλο σημείο της Αττικής και επιχείρησε να “κρύψει” απλώς το αυτοκίνητό της στο υπόγειο χώρο στάθμευσης».