Η πρώην πρώτη κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού Σιμόν Γκμπαγκμπό, η οποία καταδικάστηκε ήδη από τη δικαιοσύνη της χώρας της σε κάθειρξη 20 ετών για «παραβίαση της κρατικής ασφάλειας», θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η σύζυγος του πρώην προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Αμπιτζάν, κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», «εγκλήματα κατά των αιχμάλωτων πολέμου» και «εγκλήματα κατά των άμαχων πληθυσμών», που διαπράχθηκαν κατά την κρίση που ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2010-2011.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη.

Η κρίση, που στοίχισε τη ζωή 3.000 ανθρώπων σε διάστημα πέντε μηνών, προκλήθηκε από την άρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά στις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010.

Η Σιμόν Γκμπαγκμπό, 66 ετών, διώκεται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το Αμπιτζάν αρνείται όμως τη μεταγωγή της, ισχυριζόμενο ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει υποδειγματική δικαιοσύνη στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Οι κατηγορίες αυτές έχουν επινοηθεί για να ικανοποιηθεί μια συγκεκριμένη διεθνής κοινότητα. Είναι κρίμα. Φτάνει πια» δήλωσε ο Ματυρίν Ντιραμπού, ένας από τους δικηγόρους της Σιμόν Γκμπαγκμπό, καταγγέλλοντας παράλογες κατηγορίες εναντίον της.